Кому вигідно, що у Луцьку немає гарячої води

28 Вересня 2015, 10:29
2885

З 21 травня у місті триває багатомісячний сезон без гарячої води.

Усе розпочалося з доручення НАК «Нафтогаз України» припинити подачу газу теплопостачальним підприємствам по всій Україні через заборгованість. Унаслідок цього рішення було припинено постачання газу в котельні, які забезпечували жителів міста гарячою водою. Відключення гарячої води у місті не є чимось надзвичайним у літній період. Але не цього року. Навіть у непрості 1990-ті роки гарячої води в оселях лучан не було максимум місяць, пише Комунальний патруль.

Станом на вересень заборгованість лучан за тепло становить понад 27 мільйонів гривень. З травня її сума скоротилася на 20 мільйонів. Також є позитивна динаміка у погашенні боргів «Луцьктепла» за спожитий газ перед «Нафтогазом». Ще у травні ДКП «Луцьктепло» боргувало понад 48 мільйонів гривень. А на початок вересня – вже понад 22 мільйони, враховуючи як борги населення, так і борги держустанов та інших суб’єктів. Утім скорочення боргів поки що не вплинуло на позицію «Нафтогазу», який принципово відмовляється подавати газ для «Луцьктепла».

У «чорному списку» боржників-юридичних осіб станом на 14 вересня лідирує комунальне підприємство «Зелене господарство Луцька», яке не сплатило майже 470 тисяч гривень за спожитий газ. 208 тисяч гривень боргує «Луцьктеплу» Управління СБУ у Волинській області. На третьому місці – державне комунальне підприємство «Флора-сервіс» – 167 тисяч гривень.

Також серед найбільших боржників Луцька – підприємець Наталія Кушнір, ТЗОВ фірма «Феміда-Інтер», ПрАТ «Волинська обласна друкарня», Луцький будинок вчителя, Управління державної пенітенціарної служби, комунальне підприємство «Лучеськ», ТзОВ «Луцький військторг» №51, ВАТ «Луцька взуттєва фабрика», редакція газети «Віче-інформ».

Левова частка злісних неплатників припадає все-таки на населення. Так, 74 житлові будинки у Луцьку мають заборгованість понад 100 тисяч гривень. найбільше боргують мешканці будинку на вулиці Станіславського, 50 – понад 302 тисячі гривень.

Усього станом на середину вересня у базі даних «Луцьктепла» є понад 8 300 квартир, які мають заборгованість за спожите тепло. Лідирує у цьому списку квартира на вулиці Конякіна, 12-Б. Її мешканці заборгували понад 58 тисяч гривень. Загалом аж 844 квартири у місті мають борги за теплопостачання, які перевищують 10 тисяч гривень.

Втім, хоча кількість боржників у місті чималенька, багато лучан все-таки справно платять за комунальні послуги,зокрема за тепло. Відключення гарячої води для них стало неприємним сюрпризом.

«Наша сім’я щомісяця платить за комунальні послуги. Жодних боргів у нас немає. Чому ми, як і багато лучан, маємо страждати через тих, хто не платить? Невже немає служб, які мали б навести лад із злісними неплатниками? У нас є маленька дитина. Як тут обійтися без гарячої води? Спочатку сподівалися, що воду відключили ненадовго. Але потім довелося встановити бойлер. Іншого виходу не було», – ділиться наболілим лучанка Наталія.

Борги підприємств теплопостачання перед «Нафтогазом» – типова ситуація для України. ПАТ «Київенерго» взагалі є найбільшим боржником «Нафтогазу». Компанія, яка належить Ахметову, заборгувала понад три мільярди гривень за газ. Великі борги має також «Львівтеплоенерго». Але наявні борги не означають автоматичне відключення газу.

«Ось у Львові гаряча вода є. Незважаючи на те, що борги їхнього підприємства значно більші. Також вода є у Києві, Володимирі-Волинському. Цього року наше підприємство спожило газу на 101 мільйон гривень, а боргу заплатило 122 мільйони. Ми закрили борг 2014 року і почали гасити цьогорічний. Втім «Нафтогаз» вимагає ще й старі борги. Можливо, відключивши газ, вони таким чином намагаються підготуватися до зими. А можливо, є й інші мотиви. Зараз «Луцьктепло» проводить підготовчі роботи до запуску води. Ми чули не одну дату відновлення постачання газу, але всі вони були недостовірні. Надсилали до «Нафтогазу» пропозиції про реструктуризацію боргу. Але там категорично проти. Думаю, з Садовим так не чинили б», – скаржиться заступник директора ДКП «Луцьктепло» з фінансово-економічних питань Валентина Малютіна.

Схожу інформацію про подвійні стандарти «Нафтогазу» повідомила і голова профспілки ДКП «Луцьктепло» Неоніла Слюсар.

«Нафтогаз» наполягає на погашенні боргу у 23 мільйони гривень. Але в його позиції помітно подвійні стандарти. Бо є багато міст, в яких борги значно більші. Той же Червоноград на Львівщині має 57 мільйонів гривень боргу, а вода там є. Так само гаряча вода є у Львові, Рівному, Тернополі. Виходить, що наявність чи відсутність гарячої води в місті також залежить від персональних контактів і впливів, а не лише від рівня боргів», – зазначила керівник профспілки ДКП «Луцьктепло» Неоніла Слюсар.

Стародавні римляни, перш ніж зрозуміти причини певних подій, рекомендували з’ясувати, кому це вигідно. В українських реаліях тісного зв’язку економіки та політики і прямого впливу олігархів на державні підприємства за тривалим відключенням гарячої води у місті також можуть приховуватися чиїсь інтереси.

Відсутність гарячої води у Луцьку точно невигідна нинішньому меру. А от його конкуренту Олександру Товстенюку, який представляє олігархічну групу Коломойського, – цілком вигідна. Адже це дає йому більше підстав звинувачувати міську владу у некомпетентності.

За подвійними стандартами «Нафтогазу» і його надмірною прискіпливістю до «Луцьктепла» на фоні поблажливості до інших боржників може стояти група олігарха Коломойського. Як відомо, заступником міністра енергетики та вугільної промисловості України є Ігор Діденко. Цей чиновник багато років працював на державу і не лише.

Журналісти програми «Схеми» звернули увагу на те, що саме завдяки його безпосередній свідомій чи несвідомій участі, фінансово-промислова група «Приват» отримала контроль над низкою стратегічних державних підприємств. Ігор Діденко у минулому був першим заступником голови правління НАК «Нафтогаз». Немає нічого дивного, якщо він зберіг свій вплив на це підприємство та міг би посприяти «принциповості» держкомпанії.

Тому, попри словесну риторику Товстенюка про те, що місту потрібна гаряча вода, сам він і ті люди, які за ним стоять, може бути цілком зацікавлений у тому, щоб її в оселях лучан не було якомога довше.

Святослав ВОРОН

 

Коментарі
28 Вересня 2015, 15:27
Дуже гарна стаття!
28 Вересня 2015, 15:29
Висновок напрошується один: до Виборів Нафтогаз, читай - Коломойський, не розблокує рахунки Луцьктепла і газ на Луцьк не подасть.<br/>Це вигідно - Палиці і Товстенюку, які показують лучанам, що мер не взмозі вирішити питання гарячої води.<br/>Не вигідно - Романюку М.Я., який став заручником виборчих перегонів, і навіть на рівні Кабміну не в змозі вирішити це питання з Нафтогазом.<br/>Вихід один - звертатись до Президента, який представляє партію Солідарність, від якої мер іде на вибори, говорити про небезпеку втрати рейтингу Солідарності в місті, і мера - зокрема, і який одним дзвінком зможе це питання вирішити.<br/>Чекаємо на відповідні дії з боку міського голови Романюка М.Я.
28 Вересня 2015, 16:07
Ай яяй, який несчасний Романюк, все хоче зробити та тільки не може ! І в усьому винний Палиця , тільки не мер. от як буде палиця , то і вода буде !
28 Вересня 2015, 16:17
А розкрадав луцьктепло,тоже Коломойський,а то що мер не може нічого вирішити,тоже Коломойський,вихід один хай мер іде до Коломойського та й просить гарячу воду,нічого дурнішого не могли придумати,бред!
28 Вересня 2015, 17:28
заказуха нагадала анекдот про невістку) хто всра??ся? - невістка!, так її ж дома нема, зате он її шуба вісить!)))
28 Вересня 2015, 17:36
І до чого Товстенюка приплели, напевне щоб відмазати Романюка за бездіяльність.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром