«Важливо, щоб молодь не втрачала час», – Роман Романюк

27 Вересня 2019, 18:10
1985

У Луцьку ділилися європейським досвідом працевлаштування молоді.

Про це 27 вересня в рамках пресконференції розповів директор Волинського ОЦЗ Роман Романюк, волонтерка Корпусу Миру США в Україні Еймі Рей та директорка Луцького МЦЗ Олена Шишова.

Як зазначив Роман Романюк, в обласному центрі зайнятості профорієнтаційні послуги надали 97% молоді до 35 років.

Відтак, рівень їх працевлаштування у 2018 році становив 28%, а у 2019 – 31%.

За статистикою, найчастіше молодь працевлаштовується в оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортів, на виробництво й у сільське, лісове та рибне господарства.

Одноразову допомогу на відкриття бізнесу отримали 108 волинян, з яких 56 – молодь.

До слова, у 2019 році професійні навчання пройшли 2049 безробітних, 37% – молодь.

Роман Романюк розповів, для студентів створили Центр кар’єри, аби ті краще розуміли, що пропонують на ринку праці, як правильно пройти співбесіду й налагодити комунікативні здібності.

«При всіх навчальних закладах: як вищих, так і професійно-технічних, – функціонують Центри кар’єри. Це наші платформи, завдяки яким ми допомагаємо учням та студентам розуміти, що наступний крок після навчання – робота. Важливо, щоб молодь не втрачала час і знаходила бажання себе реалізувати», – зазначив Романюк.

Директорка Луцького МЦЗ Олена Шишова додала, що коли приходить працевлаштовуватися молодь, не все так просто.

«Можна визначити при спілкуванні тих людей, яких за місяць чи два можемо працевлаштувати за освітою. Мотивацію видно з перших моментів зустрічі. Інколи прикро те, що працевлаштовуються не за фахом. Але якщо людина справді має певні погляди на її професійне життя, то це не проблема, адже в Луцьку наразі є понад 2000 вакансій», – зауважує Олена Шишова.

Також на пресконференції розповіли й про роботу для неповнолітніх.

«У літній період роботу шукають не тільки студенти, а й школярі. Ми вивчаємо ринок праці, обдзвонюємо підприємства. В основному це готелі, ресторани, громадське харчування, обслуговування й касири. У Луцьку, наприклад, в «АдреналінСіті» щороку беруть до себе як студентів, так і школярів», – каже Шишова.

Роман Романюк додав, що за згодою батьків можуть працювати діти від 15 років.

Волонтерка Корпусу Миру США в Україні Еймі Рей зупинилася на працевлаштуванні молоді в Америці.

«Багато молодих людей в Америці розвивають свої навички для хорошого працевлаштування. Перш за все вони звертають увагу на те, чому навчилися після школи. Роботодавці ж звертають увагу не тільки на професійні навички, а й на рівень знань, які пошукачі роботи отримали після нижчого навчального закладу. Наприклад, лікарі, вчителі звертають увагу на рекомендаційні листи від навчальних закладів», – поділилася досвідом Еймі Рей.

Після пресконференції присутні ознайомилися з роботою кількох луцьких підприємств.

Читайте також: «Ніколи не спостерігав негативу з боку поліції», – Роман Романюк про патрульних

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром