Будують вольєри та заготовляють корм: розповіли про розвиток мисливства на Волині

27 Вересня 2019, 20:14
1368

Мисливство  на  Волині  сьогодні  ведеться на площі 1 млн 431 тис га, з них 298 тис. га (21%) надано в користування підприємствам Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства. Основними завданнями користувачів мисливських угідь є охорона мисливських угідь, підгодівля та відтворення популяції диких тварин.

Про це йшлося у звітній доповіді начальника ВОУЛГМ Олександра Кватирка, повідомляє прес-служба відомства.

Загальні витрати на ведення мисливського господарства – це заробітна плата працівників, зайнятих у мисливському господарстві, охорона мисливських угідь, відтворення диких тварин, біотехнічні заходи, упорядкування угідь. Суми коштів, які скеровують підприємства облуправління на ведення мисливського господарства,  щорічно зростають.  За період  2014 – 2018 років збільшились з 4,1 млн грн до 11,7 млн грн.

У мисливському господарстві державних підприємств працює 67 працівників, з яких 45 – посади єгерської служби, які безпосередньо відповідають за охорону мисливських угідь та проведення біотехнічних заходів. Крім того, функції з охорони державного мисливського фонду покладені на державну лісову охорону. Основними завданнями користувачів мисливських угідь є охорона мисливських угідь, підгодівля та відтворення популяції диких тварин.

Станом на  початок вересня державними підприємствами управління складено 142 протоколи на порушників правил полювання. Це 78% від усіх складених протоколів в області. З порушників стягнуто майже 29 тис. грн штрафів, вилучено 21 одиницю мисливської вогнепальної зброї.

Слід відзначити активну роботу з охорони державного мисливського фонду працівників державних підприємств «Маневицьке лісове господарство», СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», «Любешівське лісомисливське господарство», «Прибузьке лісове господарство».

У весняний період підприємствами управління в мисливських угіддях, наданим їм у користування, було створено 113,4 га кормових полів. Найбільше – у державних підприємствах «Городоцьке ЛГ» – 29,2 га, «Маневицьке ЛГ» – 20 га, «Старовижівське ЛГ» – 16 га та «Ратнівське ЛМГ» – 13,1 га.

Усі підприємства, яким надані мисливські угіддя, зосередили свою увагу на заготівлі зернових та коренеплодів, адже в цьому році була достатня кількість жолудя. Очікується, що плани заготівлі цих кормів будуть виконані на 100 відсотків.

Увага державних лісогосподарських та лісомисливських  підприємств сьогодні націлена на збільшення чисельності основних видів мисливських звірів і птахів шляхом їх штучного розведення з подальшим випуском у мисливські угіддя. З цією метою уже побудовано 36 га вольєрів для копитних тварин, в яких утримується близько 50 голів оленів та понад 100 голів диких свиней. Крім того, побудовано 3 вольєри для розведення фазанів і 2 вольєри для розведення диких качок.

«Роботи активно продовжується, ми всі розуміємо, що за цим – майбутнє мисливського господарства. Досягнення оптимальної чисельності основних видів мисливських тварин дозволить більш ефективно вести експлуатацію та забезпечить вищу рентабельність мисливського господарства. Не можна оминути увагою і той факт, що приватні мисливські господарства не інвестують у мисливство такі кошти, як державні. У мисливстві, як і в усій лісовій галузі, не буває швидкого повернення вкладень. Ця справа для терплячих і впевнених у своєму фахові людей. Ліс дає гарну віддачу лише працьовитим і терплячим. Тому лісівники не бояться витрачати так багато сил ще й на популяризацію культури мисливства. Формуємо традиції, цінуємо правила, ведемо велику просвітницьку роботу», – зазначив Олександр Кватирко.

Читайте також: Вихованці шкільного лісництва на Волині вражали на Всеукраїнському зльоті

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром