В Усичах утеплили школу завдяки ініціативній громаді

07 Грудня 2016, 11:48
3480

Якби вчителям Усичівської ЗОШ I-II ступенів у травні сказали, що за літо їм вдасться утеплити фасад школи й облаштувати внутрішні вбиральні, ніхто не повірив би.

Однак, завдяки небайдужій громаді, ініціативним батькам та вагомій підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у сільській школі відбулося багато позитивних змін. Недарма кажуть: у гурті робити – як із гори бігти. Спільними зусиллями можна досягти того, що раніше здавалося неможливим.

«У червні на електронну скриньку нашої школи надійшов лист від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Нас запрошували брати участь у їхніх проектах. Оскільки на будівництво внутрішніх туалетів кошти виділяли райвідділ освіти та Луцька РДА, то за сприяння Фонду ми вирішили придбати оргтехніку, а саме – проектор», – пояснює заступник директора Усичівської ЗОШ I-II cтупенів  Юлія Кондратюк.

Зауважимо, нещодавно коштами райвідділу освіти у школі замінили всі вікна. Тому батьки запланували влітку відремонтувати відкоси та замінити підвіконня. Тим часом підрядники розпочали «з нуля» будівництво внутрішніх вбиралень. Адже у 2016 році на Волині налічувалося 67 шкіл без таких вигод. На думку голови обласної ради Ігоря Палиці, до початку навчального року їх потрібно було облаштувати.

Відповідно до рішення обласної ради від 14 липня, місцевим бюджетам було спрямовано субвенцію 5 мільйонів 25 тисяч гривень. Луцька райдержадміністрація та відділ освіти виділили Усичівській школі 450 тисяч гривень. Саме будівельники й порадили утеплити фасад, особ­ливо – з північного боку. Адже навіть після заміни вікон у двох класах все ж було сиро і холодно, стіни вкривалися цвіллю, взимку доводилося використовувати електрообігрівачі.

«Тому ініціативна група вирішила, що з оргтехнікою ми зачекаємо. Зателефонували у представництво Фонду, порадилися. В Усичі приїхали представники, оглянули хід робіт і ухвалили рішення співфінансувати ремонт фасаду», – каже Юлія Кондратюк.

Співпрацю з Фондом позитивно сприйняли 90% жителів Усичів. До співфінансування долучилися навіть ті, у кого в родині немає школярів. Здавали, хто скільки міг – від 10 до 500 гривень.

«У селі, як відомо, кожна копійка на рахунку. Але люди зрозуміли: самотужки утеплити школу їм буде не до снаги. Тому дружно долучилися до проекту, – наголошує Анатолій Карпінський. – Сьогодні ми можемо сказати, що результати співпраці з Фондом нас приємно вразили. Фасад робили висококласні спеціалісти – якісно і відповідально. Хочу подякувати батькам, бо це на їхні плечі лягли організаційні роботи. Вони збирали підписи, гроші, купували будматеріали. Одне слово, старалися, як для себе».

Найініціативніші батьки – Оксана Пташинська, Віта Некращук та Віта Кухарук – задоволені результатами співпраці з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Кажуть, тепер їхні дітки вчаться у теплих, світлих та затишних класах. І зупинятися на цьому проекті батьки не збираються.

Нині в Усичівській школі навчається 70 дітей, та кількість учнів  постійно зростає. Незважаючи на те, що цей освітній заклад – один із найменших у Луцькому районі, він має чим пишатися. Учні постійно беруть участь у спортивних змаганнях, ходять у туристичні походи. Привозять заслужені дип­ломи, грамоти та кубки. За кілька років за рахунок призових фондів повністю оновили туристичне спорядження.

«Хочу подякувати вашій активній громаді, батькам, які стараються для своїх дітей. Завдяки таким, як ви, у держави є майбутнє. Бо тільки разом можна щось змінити. Звертайтеся, ми завжди готові до співпраці. У представництвах Фонду вам допоможуть правильно сформувати та подати ідею громади, розробити проект, залучити до його втілення фахівців», – підсумувала керівник представництва Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» у Луцькому районі Наталія Рубльова.


 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром