«Ми спрацювали як єдиний механізм», – Таїсія Криворучко про пожежу у Луцькому військовому госпіталі

25 Вересня 2019, 15:49
3925

Вночі у Луцькому гарнізонному військовому госпіталі сталася масштабна пожежа, що охопила дах та частину верхнього поверху.

Черговою по частині тієї ночі була капітан медичної служби Таїсія Криворучко, – інформують АрміяInform.

В тій екстремальній ситуації саме вона разом із підпорядкованим медперсоналом спрацювали як єдине ціле та зуміли організувати евакуацію пацієнтів, в результаті якої не з’явилося жодного постраждалого.

Дівчина призвалася до війська по мобілізації у 2015 році. Служила у медичній роті у 17-й окремій танковій Криворізькій бригаді. За плечима – навчання у Дніпропетровській медичній та Українській військово-медичній академіях. Нині ж проходить службу на посаді начальника неврологічного відділення. Військовий медик розповіла про перебіг порятунку хворих під час пожежі.

За її словами, Медичний персонал зміни складався з 11 осіб. Чергування загалом проходило спокійно. Останній обхід по відділеннях Таїсія проводила о 21.00.

«Ніякого запаху диму чи інших передумов, які б мене насторожили, не помітила. О 22.00 закриваються всі входи на територію госпіталю. Десь після другої години ночі, коли я перебувала у черговому кабінеті, до мене забіг пацієнт з палати навпроти, і повідомив, що почув тріск і запах диму, що, можливо, в нас пожежа. Я побігла за ключем від запасного виходу, що виходить у дворик будівлі, адже тільки там можна спостерігати госпіталь з усіх сторін. На даху побачила вже інтенсивне полум’я і дим. Обдзвонила всі відділення, щоб медичні сестри розпочали евакуацію пацієнтів, паралельно давши команду повідомити про пожежу Державну службу з надзвичайних ситуацій», – розповідає Таїсія.

Капітан Криворучко зазначила, що дуже оперативно спрацювали медсестри у терапевтичному, хірургічному та травматологічному відділеннях. Там перебували лежачі післяопераційні пацієнти.

«Таких у нас було 7 чоловік. На щастя нікого не було у реанімації. Без паніки їх поклали на носилки і вони були евакуйовані. У кожному відділенні є пожежний розрахунок, який складається з військовослужбовців контрактної, строкової служби, які вже йдуть на виписку, тобто тих людей, яких медична сестра може покликати на допомогу», – каже капітан медичної служби.

До гасіння пожежі залучили 12 пожежних машин. Техніку довелося викликати навіть із сусідніх райцентрів. Боротьбу з вогнем вели пів сотні рятувальників на кількох ділянках. Будівля, у якій розташовується госпіталь, є старовинною і має дах з дерев’яною основою, що і стало причиною миттєвого займання.

«Швидко приїхала перша пожежна машина. В той же час вогонь почав розповсюджуватися далі по площі покрівлі і пожежникам стано ясно, що однією машиною тут не обійтись. Я показувала рятувальникам всі підходи і під’їзди до госпіталю. Дуже швидко унеможливилась евакуація через центральний вхід, тому що там диміло і падало. Почали виходити через запасні. Евакуація зайняла від сили хвилин п’ятнадцять, після чого всі 71 пацієнт вже були у безпеці», – додає Таїсія.

Того дня на лікуванні у закладі перебували 92 пацієнти, 21 з яких – на денному стаціонарі, тобто ті, які не потребують цілодобового лікарського нагляду. Всіх евакуйованих розподілили у обласному госпіталі ветеранів війни, у міській інфекційній та обласній клінічній лікарнях.

«Хтось питає, чи був якийсь страх чи переляк? Та не було такого. В першу чергу думаєш про хворих, про правильну евакуацію, щоб ніхто не залишився у госпіталі, щоб нікого не привалило, щоб ніхто не надихався димом. Це треба робити якомога швидше. Коли думаєш про це все, то нема вже ніякого страху. Робиш, то й все. Життя та здоров’я людей є понад усе», – резюмує Криворучко.

Читайте такожФото зсередини військового госпіталю, який горів у Луцьку 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром