Викладачі луцького вишу організували науковий семінар із нейроінформатики

25 Вересня 2019, 10:56
2037

Працівники СНУ імені Лесі Українки разом зі своїми колегами з КНУ імені Тараса Шевченка й Інституту геронтології імені Д. Ф. Чеботарьова НАМНУ організували в Києві обговорення сучасних проблем, що стоять перед нейроінформатикою.

Про це йдеться на сайті університету.

Семінар відбувся 21–22 вересня в рамках шведсько-грузинсько-українського гранту Swedish Research Links, що дало змогу запросити також іноземних учасників. На семінарі виступали іноземні лектори зі Швеції, Грузії, Польщі, Німеччини.

Незважаючи на, здавалося б, вузькоспецифічний характер заходу, в семінарі також узяли активну участь представники різних напрямів науки, які мають дотичні інтереси до нейронаук – фізики, математики, спеціалісти з машинного навчання, клінічні та практичні психологи, медики, а також засновники декількох стартапів в сфері нейрофізіології та психології.

Особливо велику зацікавленість викликали доповіді керівника гранту, професора Королівсього технічного університету Стокгольма Павла Хермана про перспективи розвитку обчислювальних методів у нейронауках; представників Технічного університету Мюнхена Стефана Бергера й Андрія Кравціва про використання штучних нейронних мереж для класифікації й оцінки рівня глибини анестезії; представника Університету Л. Козмінського (м. Варшава) Анни Ковбасюк про нейрофізіологічні дослідження, які є основою для створення дружніх інтерфейсів людина – комп’ютер; представника Центру експериментальної біомедицини імені І. С. Беріташвілі (м. Тбілісі) Ірми Хачідзе про біомаркери ЕЕГ у дітей із епілепсією під час лікування; українських науковців про відмінності між реальними нейронами та їх математичними моделями і про пошук ранніх маркерів таких захворювань, як паркінсонізм, деменція та хвороба Альцгеймера. 

Всі виступи викликали жваві дискусії, які в подальшому настільки активно продовжувалися під час кава-брейків, що організаторам доводилося декілька разів запрошувати учасників до лекційної зали, де вже чекав наступний доповідач. 

Від СНУ імені Лесі Українки в організації роботи семінару взяли участь доценти кафедри фізіології людини і тварин Тетяна Качинська, Ольга Абрамчук, Олександр Журавльов, Ілля Кузнєцов.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024