Роботи, безпілотники та 3D-принтери: чим вражав луцький «політех» на «Наукових пікніках»

25 Вересня 2019, 10:20
2176

У Луцьку на Театральному майдані відбувся чи не наймасштабніший науковий захід року «Наукові пікніки».

Протягом трьох годин лучани та гості міста, від найменших до найстарших випробовували власні вміння, перевіряли знання, брали участь у відкриттях, та й загалом отримували справжній шквал емоцій і вражень, будучи у ролі науковців, – пише на сайті Луцького НТУ.

У рамках щорічного фестивалю, який, до слова, відбувається вшосте, присутні мали нагоду взяти участь в експериментах; відтворити фізичні та хімічні досліди; дізнатися про новини хімії, робототехніки, біології, психології та інших наук; поспілкуватися із науковцями та відчути себе дослідниками.


 

Активними учасниками «Наукових пікніків» були студенти та викладачі Луцького національного технічного університету. Долучилися до фестивалю усі сім факультетів, а масштаб демонстрації наукових розробок та презентаційних матеріалів охопив третину усієї виставкової площі.

Так, факультет екології, туризму та електроінженерії презентував наукову розробку «Туристичний панорамний путівник», а також екологи показали, як працюють прилади вимірювання електромагнітного випромінювання, концентрації чадного та вуглекислого газу, рН напоїв, концентрації нітратів, дозиметричного рівня та ін.

ІТ-шники із факультету комп’ютерних наук та інформаційних технологій показали власноруч створених роботів і продемонстрували їхню роботу, а також ознайомили глядачів із цікавими новинками в ІТ-технологіях.


 

Науковці і студенти технологічного факультету вразили сучасними приладами та їхніми можливостями, зокрема демонстрували роботу лазерного випалювача на платформі Arduino, ультразвукового вимірювача об’єму, мендусинського двигуна і навіть машину для сортування драже за кольором. Крім того, до уваги глядачів було презентовано 3D-принтер, 3D-сканер та проведено низку хімічних дослідів.

Факультет бізнесу представив навчально-розважальні лотереї з призами, міні-тести на виявлення підприємницьких здібностей, ребуси, настільки ігри. Крім того, присутнім розповіли, як визначати рівень нітратів у продуктах та представили колекцію грошових знаків різних країн світу.





 

Натомість, колеги із факультету фінансів, обліку, лінгвістики та права розповіли як перевірити гроші та цінні папери без застосування додаткових електронних засобів.

Представники факультету будівництва та дизайну показали Міст да Вінчі, який виготовлено повністю без кріплень, безпілотні літальні апарати, потішили гостей заходу нанесенням татуювання хною, плетінням браслетів, малюнками на повітряних кулях і зразками новітніх будівельних матеріалів.




 

Студенти та викладачі машинобудівники зацікавили небайдужих до техніки гостей свята. Так, вони показали автомобіль підвищеної прохідності «Баггі», що є розробкою кафедри Автомобілів та ТТ Луцького НТУ; автомобіль для освоєння навиків водіння та піраміду з голографічними зображеннями.

Проректор із науково-педагогічної роботи Луцького НТУ Сергій Шимчук зазначає, що на увагу заслуговує кожен факультет університету, адже їхні розробки цінні і цікаві. Крім того, каже проректор, проведення подібних заходів дуже важливе, оскільки дає змогу ознайомитися не лише із науковим потенціалом нашого краю, більше дізнатися про заклади освіти на Волині, а й молодим людям долучитися до створення прогресу і задуматися над вибором професії.

«Безсумнівно, такі фестивалі є важливими, адже це популяризація освіти і науки, це прекрасний захід профорієнтаційного характеру. Крім того, тут ми можемо презентувати наші наукові розробки, продукцію та можливості потенційним інвесторам. Якщо говорити про профорієнтацію, то це чудова можливість показати наш університет як потужний заклад вищої освіти і в перспективі запрошувати на навчання студентів», – зауважує проректор.


 

Варто зазначити, що «Наукові пікніки» відбуваються в Луцьку щороку у вересні. Серед учасників цьогорічних пікніків: Луцький національний технічний університет, STEM-школа Inventor, Музей технічного прогресу, кінологічний центр ГУНП у Волинській області, Центр науково-технічної творчості учнівської молоді, КЗ «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 19 Луцької міської ради Волинської області», Волинська обласна Мала академія наук, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Палац учнівської молоді, Школа програмування та робототехніки Robocode, Волинський обласний центр зайнятості, Луцька гімназія № 21 імені Михайла Кравчука, Маленький Хогвартс, Луцький базовий медичний коледж та інші.

Читайте також: Що у Луцьку презентували на «Наукових пікніках»

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром