Від перших мітингів до падіння Леніна: як у Луцьку «валили» режим

24 Вересня 2019, 15:36
повалений Ленін у Луцьку 2849
повалений Ленін у Луцьку

Показли історичні кадри, як у Луцьку у 1991 році зносили найбільший на Західній Україні пам'ятник Леніну.

 Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

У 80-ті роки на Волині, як і у всій Україні, наростав національно-визвольний рух протистояння тоталітарному режиму.

«Якщо у Львові ці процеси пішли з інтелігенції, то нас підтримала молодь і вулиця», – розповів член Української Гельсінської Спілки Геннадій Кожевников. він пригадав, як їздив у Вільнюс друкувати заборонені тоді українські матеріали. Підпільно до Лцька тоді привозили самвидав, який розповсюджували поміж людей. Основною рушійною силою акцій стали люди, які пройшли табори, та молодь.

У 1991 році, коли відбувся переворот у Москві, люди стали ще активнішими. Репресій ще не було, але до них готувалися – навіть у Луцьку рядових бійців КГБ збирали в автобуси, де вони чекали на команди для арештів.

«А тут розгорталися події наступного дня після ГКЧП, ще не було пам'ятника Шевченку, а стояв пам'ятник Леніну. Це був 150-тонний пам'ятний, набільший в Західній Україні стояв саме в Луцьку. Постало питання його демонтажу. Влада міська була напівпорожня, в кабінетах не було керівників, а для демонтажу треба було відповідну техніку. Директорам підпприємств із обкому найдшла команда виїхати за межі Луцька. Тобто ми нікого не могли знайти», – пригадав чоловік. Знайшли лише директора кшовкового комбінату «Землянка», у якого був 25-тонний кран. Саме завдяки йому Луцьк позбувся Леніна.

Детальніше – у сюжеті.

Читайте також: Положинський презентував Луцьк у рамках відомого проєкту від «Ukraїner»

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром