«Ми бачимо не лише зовнішній фасад», – Володимир Шмаль про роботу медиків та патрульних

24 Вересня 2019, 10:49
2576

До четвертої річниці Патрульної поліції Волині у Луцьку втілюють проект-підтримку. Відомі волиняни розказують про своє ставлення до патрульної поліції, діляться особистим досвідом та спілкуванням.

У виконуючого обов'язки директора Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимира Шмаля патрульна поліція асоціюється зі словами: захист, допомога, довіра, – інформують на сторінці патрульних.

НА ВИКЛИКАХ ЧАСТО СТИКАЮТЬСЯ З АГРЕСІЄЮ

Володимир Шмаль розповідає, що коли запрацювала патрульна поліція, реагування на запити медиків стало позитивнішим, поліцейські оперативно відгукуються на їхні виклики.

«Кілька років тому я сам їздив на виклики, і багато разів була агресія, було страшно заходити. Ми тоді відходимо, набираємо поліцію, і завжди патруль приїжджає. Адже бригадам заборонено заходити, якщо є загроза їхньому життю й здоров’ю. Так само, якщо дорожньо-транспортна пригода з потерпілими: спочатку мають попрацювати рятувальники», – ділиться Володимир Шмаль.

Є проблеми з нетверезими громадянами, яких підбирають на вулицях. Вони, зазвичай, відмовляються від госпіталізації, але й на такі виклики потрібно реагувати, допомогти, підняти людину. Часто медиків у наркодиспансер чи в психлікарню супроводжує патруль.

МЕТА ОДНА – ДОПОМОГТИ

Пригадує різні випадки по роботі.

«Бувало, що одразу все ніби спокійно, а потім – витік невмотивованої агресії. Наприклад, був виклк, коли жінка вимагала покласти чоловіка в психлікарню. Але показів для цього не було. Потім вона накинулась на нас, ми викликали поліцію, її втихомирили, оформили матеріали. Чоловіка ж вона хотіла зробити недієздатним і відібрати квартиру. Але цьому перешкодили», – каже медик.

За його словами, є багато спільного у службі поліції та медиків. Ми бачимо не лише зовнішній фасад, а й вникаємо у проблеми сім’ї, намагаємось зрозуміти, зарадити, запобігти.

«Так, можливо, нам більше дякують, але є також випадки невмотивованих звинувачень. Одного разу зателефонувала бабуся і сказала, що бригада вкрала у неї золото. На місці поліція знайшла золото в одязі, який вона вже вкинула у пральну машинку. Медики були ні в чому не винні», – згадує Володимир Шмаль.

НАДАННЯ ДОМЕДИЧЧНОЇ ДОПОМОГИ – ОБОВ’ЯЗОК КОЖНОГО

Працівники відзначають хороший рівень співпраці між службами. Зокрема, дуже позитивний результат дали спільні акції з умовною назвою «Маячок»: тепер швидку водії більше пропускають, коли поспішає на виклик. Все-таки попередження, профілактика, штрафи дали результати.

«Я сам водій, одного разу спостерігав, що водії навіть роз’їхались на проспекті Соборності, біля «Там-Таму», де стояли в три смуги. Значить, можуть! Значить, розуміють», – каже Володимир Шмаль.

На думку медика, дуже важливо для патрульних – не втрачати навичок надання домедичної допомоги. Взагалі, це важливо вміти кожній людині. Скільки є випадків, що відлік іде на хвилини, секунди, і вчасне надання допомоги могло б врятувати життя. Це має починатися зі школи.

ПРАВИЛО НОМЕР ОДИН – ДОТРИМУВАТИСЯ БЕЗПЕКИ РУХУ

Правило номер один у Володимра Шмаля: пристебнутися тільки-но сів за кермо. Не дозволяє сідати неповнолітнім внучкам на переднє сидіння, адже це небезпечно.

В останні дні Україну сколихнули новини про моторшні аварії, в яких загинуло багато людей.

«Треба думати і передбачати, що буде. Чому стільки ДТП? Через неуважність, безпечність, мовляв, мене це не торкнеться. Пригадайте аварію за участю швидкої на посту в Маневичах, там водій був дуже безпечним, адже увімкнені маячки ще не означають, що ти головний на дорозі. По головній неслась фура, і її водієві було неможливо пригальмувати. Але тут ще триває слідство», – ділиться лікар.

Так само уважними мають бути і поліцейські. Хвилина справді рятує життя, але, на жаль, ми не знаємо, хто їде поруч з нами.

«Тому я наголошую своїм працівникам: дотримуйтесь правил, приїдьте на виклик, надайте допомогу і верніться назад живими й здоровими. Так само і патрульні», – радить медик.

Читати також: «Ніколи не спостерігав негативу з боку поліції», – Роман Романюк про патрульних 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024