В Україні обрати лікаря відтепер можна онлайн

20 Вересня 2019, 19:00
Фото ілюстративне 1237
Фото ілюстративне

В Україні запрацював інструмент на основі відкритих даних «Відкрита медреформа».

10 жовтня виповниться два роки, відколи Верховна Рада ухвалила закон, який дав старт медичній реформі. Одним серед найголовніших нововведень стала зміна принципу фінансування охорони здоров’я та початок запровадження електронної системи охорони здоров'я, повідомляють на сайті Рівненської ОДА.

Відтоді лікарні та лікарі-підприємці отримують гроші за послуги, реально надані пацієнтам, які обрали свого лікаря в цьому закладі. Гроші йдуть до закладів напряму, виплачує їх Національна служба здоров'я України (НСЗУ).

Завдяки співпраці НСЗУ з Міністерством цифрової трансформації дані щодо першого етапу медреформи відтепер стануть доступними кожному на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

Разом із даними із системи публічних закупівель Prozorro вони стали основою для створення інструменту«Відкрита медреформа».

Для кого цей інструмент

Візуалізація буде корисною для пацієнтів, які хочуть обрати лікаря, адже дозволяє легко проаналізувати завантаженість спеціалістів у будь-якому медичному закладі. Достатньо ввести ім’я-прізвище лікаря, адресу чи назву медзакладу (Центру первинної медико санітарної допомоги) – і система надасть інформацію щодо кількості підписаних декларацій кожного із лікарів установи.

За допомогою інструменту також можна оцінити фінансовий стан амбулаторії: скільки вона отримує коштів відповідно до кількості декларацій на кожного лікаря і на що витрачає. Інформація щодо завантаженості лікарів та матеріального стану установи дозволить громадянам прийняти виважене рішення щодо підписання декларації.

Окрім цього, інструмент буде цікавим журналістам та громадським активістам, адже дає інформацію про перебіг медичної реформи загалом, а саме:

● Кількість підписаних декларацій за областями. Середній показник тих, хто підписав декларації, становить 70% по країні. Найменша кількість підписаних декларацій – на півдні країни (в середньому – 65%).

● Статистика кількості пацієнтів і виплат на одного лікаря. Більшість лікарів дотримуються рекомендацій і мають 900 (для педіатрів), 1 500–1 800 (для сімейних лікарів) і 2 000 (для терапевтів) укладених декларацій. Лише 6,5% лікарів підписали менше ніж із 500 пацієнтами договори, тоді як трохи більше 8% лікарів мають понад 2 000 пацієнтів. За умови, що лікар набрав оптимальну кількість пацієнтів, щомісячні виплати за одного лікаря складають приблизно 60 тисяч гривень. Як саме витрачати кошти і чому надати перевагу, вирішує сама лікарня або ж лікар, якщо він працює як ФОП.

● Порівняння закупівель лікарень за 2017–2019 роки в різних областях. Із початком реформи лікарні почали купувати більше комп'ютерних систем, медичного обладнання, а також меблів, протипожежних систем і кондиціонерів. Найбільше зросли витрати на комп'ютерні системи, адже від лікарень вимагають переведення адмінроботи в електронну форму.

НСЗУ стали першими, хто відкрив дані з медичної сфери в Україні. Оприлюднення набору даних про пацієнтів, лікарів та медичні заклади – це перший крок, на черзі – дані за програмою «Доступні ліки». Наразі вони доступні на дешбордах на офіційному сайті НСЗУ.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024