Гаразджа: як прогулятися у місцевому лісі та не заблукати?

03 Грудня 2016, 16:29
7964 Джерело: lis.volyn.ua

У лісових масивах державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» створили 2 екологічні стежки у селі Гаразджа.

Навесні лісівники подбали про туристично-ознайомчий маршрут довжиною у півтора кілометра, а вже восени стала діяти 6-кілометрова екологічна стежка, повідомляє прес-служба лісівників.

Недалеко від Луцька, над самісінькою дорогою – тут кожен може безпечно та комфортно пройтися, проїхатися на велосипеді, верхи на конях, без ризику заблукати, бо всюди – вказівні стовпчики. Така собі можливість прогулятися лісом і почерпнути корисну інформацію.

Саме це днями випробували на собі учні та вчителі Піддубцівського шкільного лісництва та Гаразджинської ЗОШ І-ІІІ ст. Школярі тішилися справжньою зимовою погодою, лісом, який шелестів листям та снігом, охоче зупинялися на кожній зупинці, щоб почути про предковічного дуба, березу чорну, яких на Волині мало де можна побачити, або й просто – щоб перевести подих.

Директор ДП «ВЛСНЦ» Тетяна Неводнічик розповідає, що менша стежина діє вже з весни, а от цією – 6-кілометровою – таким організованим гуртом тут прямують уперше. Тож цю прогулянку можна назвати своєрідним відкриттям екологічної стежки. Загалом на стежці, каже директор, 30 зупинок. Вони різні. Там – розповідь про дуба, там – про модрину, трапляються у цій місцині, звісно, і рідкісні рослини. Їм також присвячені інформаційні аншлаги.

Місцевість у цих лісах плавно переходить із рівнинної у горбисту, що також створює досить цікаву картину. Влітку ви побачите тут копитняк європейський, Іван-чай, барвінок, анимону дібровну, медунку…

Крім того, на стежці є могила воїнам УПА. Свого часу її віднайшли і досі доглядають лісівники.

Щоб зберегти лісові масиви у чистоті, працівники ДП «ВЛСНЦ» встановили 40 металевих смітників. Тепер постійно їх самі ж і прибирають.

Завідувач відділу екології Волинського обласного еколого-натуралістичного центру Валентина Юхимчук не приховує, що така робота особливо важлива для вчителів та школярів. Адже тут можна проводити, скажімо, уроки біології, географії – вони точно запам’ятаються дітям назавжди.

– Я вже багато років співпрацюю з селекційним центром, – зазначила Валентина Петрівна. – За цей час збільшився різновид рослинності, яку вирощують на підприємстві. Якщо раніше, наприклад, гінкго білоба була великою рідкістю, то тепер її без проблем можна придбати у Гаразджі.

Екологічною стежкою насправді може пройтися кожен. Адже це відпочинок у лісі, де взимку та навесні хочеться помилуватися краєвидами, а влітку та восени назбирати грибів, лікарських трав.







1

1

1





1

1








2

1

1

2


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром