Яких підручників не вистачає луцьким школярам

19 Вересня 2019, 21:17
фото ілюстративне 1702
фото ілюстративне

Луцькі школярі перших-четвертих класів та 11-тих стовідсотково забезпечені підручниками, решта — на 98 відсотків. Йдеться про брак книг для вивчення окремих предметів.

Про це йдеться у сюжеті Ua:Волинь.

Завідувачка бібліотеки Луцького навчально-виховного комплексу №9 Неля Ігнатович розповідає  яких підручників бракує.

«На 11-ий клас чотири предмети. І на 6-ий один предмет. На 11-ий клас має ще бути доставлено Історія України, Всесвітня історія, інформатика, Захист Вітчизни. На 6-ий клас — це історія України і Всесвітня історія — один підручник», – розповіла бібліотекар.

Керівниця луцького управління освіти Зіновія Лещенко каже: частково не вистачає підручників з історії, німецької мови.

«Ми формуємо замовлення відповідно до того очікуваного контингенту учнів, який би мали мати станом на 1 вересня чергового навчального року. Але, якщо за літо збільшується кількість дітей, що навчається у закладах, то підручники не можуть збільшитися. Бо їх однаково перерозподіляли по районах. Якщо наприклад, в одному районі було 1180 підручників з української мови, то звідки ж ті діти приїжджали до нас. Тобто там ця кількість дітей зменшувалась, а в нас збільшувалась. І загалом ті 2 відсотки показують нестачу підручників в основній школі», – пояснила освітянка.

Мама першокласниці Галина Юрчак про забезпечення підручниками каже, що їм пощастило, адже дитина працює за іншою програмою.

«Нам дуже пощастило. Ми працюємо по програмі інтелектуал. І нам не потрібно купувати, забезпечувати підручниками через те, що це спеціалізована програма, яка не передбачає підручників, а лише зошити спеціалізовані. Це платна програма. Батьки купують зошити. На кожен місяць передбачений перелік зошитів. Ми отримуємо на кожен місяць окремий зошит, який включає всі предмети на тиждень, 250 гривень на місяць», – розповіла жінка.

 Водночас тато першокласника Юрій Тертичний розповів, що деякі підручники купували за свої кошти.

«Англійську, письмо, математику. То мама більше знає. Але, не все є в школі. Взагалі не повинно бути проблем із зошитами, книжками. Це ж перший етап, це ж не спеціалізовані підручники. Якщо дитина хоче більше навчатися, тоді так. А якщо це загальнодоступні предмети, тоді повинно бути забезпечені», – вважає батько школяра.

Водночас Зіновія Лещенко розповіла, як педагоги луцьких шкіл, в яких бракує підручників, виходять із ситуації.

«Підручник видають один на двох, знаходять порозуміння, по черзі. Але, в бібліотеках інстальовані підручники. Тобто є е-версії підручників до яких можна прийти і взяти матеріал. Або є інша тека сформована класними керівниками. І тепер є вже актуальний ресурс обмін матеріалом у групах за яким можна домашнє завдання виконувати», – повідомила Зіновія Лещенко.

За словами бібліотекарки НВК №9, макети підручників є на сайті бібліотеки. Тому просять, аби діти максимально ознайомлювалися із ними, а також скачували собі. Неля Ігнатович кажецього року луцький навчально-виховний комплекс замовив нові підручники на 2-гі, 6-ті та 11-ті класи. Загалом це 3 тисячі підручників.

Читайте також: Повідомили, скільки дітей навчається у луцьких школах

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром