Давній Луцьк: історія домініканців та коронованої ікони

03 Грудня 2016, 11:41
2980

Монастир домініканців збудували за підтримки князя литовського Вітовта та короля польського Ягайла наприкінці XIV століття. Він проіснував до кінця XVIII століття, доки не згорів. Тоді поряд побудували новий монастир і костел.

Мали домініканці ще з XVI століття власну броварню та корчму. У костелі діяла музична капела, яка в часи розквіту налічувала 38 учасників. Для світських дітей діяла Маріїнська школа, де вчилися учні з міста та околиць. Тримали луцькі домініканці власну папірню та друкарню, пише видання Хроніки Любарта.

Ще в 1598 році до Луцька з Рима привезли одну ікону й подарували домініканцям. З часом прихожани стали повідомляти про начебто дива, які творив образ, а саме – зцілював від хвороб.

У 1703 році видали декрет, в якому ікону Луцької Богоматері офіційно проголосили чудотворною. Крім того, в декреті її назвали «щитом Королівства та непохитною вежею Волині».

Щоб возвести ікону у вищий ранг, її вирішили коронувати. Процес коронації відбувався в Луцьку. Ікона Луцької Богоматері стала другою коронованою домініканською іконою Богоматері в тодішній Польщі.

Сьогодні монастир домініканців є пам’яткою архітектури національного значення. Тут розміщується духовна семінарія Української православної церкви Московського патріархату.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром