Лучани мають шанс впровадити нові інструменти е-демократії в Україні

02 Грудня 2016, 18:57
2004

Лучан запрошують на другий етап Національного конкурсу ІТ-проектів, переможці яких отримають фінансування для втілення у життя ідей електронного врядування.

Про це йшлося на презентації конкурсу конкурсу ІТ-проектів у сфері е-демократії EGAP Challenge у п’ятницю, 2 грудня.

Керівник програм у сфері е-демократії та е-врядування ВОГО «Фонд місцевого розвитку» Катерина Шкльода розповіла, що метою EGAP Challenge є розвиток електронної демократії та електронного врядування за допомогою запровадження нових сервісів.

Вона зауважила, що Волинь має не аби які можливості, аби впроваджувати е-врядування,  брати участь у хакатонах, запозичувати досвід та бути прикладом для інших областей.

«Активна громадськість є  рушієм, який все рухає. До кінця цього року Волинь отримає багато хороших продуктів,  які будуть використовуванні волинянами», – наголосила Катерина Шкльода.  

Виконавчий директор Асоціації відкритих міст Михайло Наход зауважив,  що електронна демократія передбачає використання технологій, завдяки яким громадяни можуть впливати на органи місцевого самоврядування.

Наразі в Україні існує уже безліч таких сервісів,  це – електронні петиції, референдуми, консультації,  опитування. Наявний також ряд галузевих проектів – електронна освіта та екологія.

Проте найбільш популярними є відкриті бази даних – інформація, яка представлена на відкритих порталах та є у вільному доступі для усіх громадян.

На Волині та у Луцьку зокрема довгий час працюють електронні черги у дитячі садки, онлайн-трансляції сесій міської ради, система «МАК», платформа «Відкрите місто», єдина система місцевих петицій. Ці сервіси є зручними для комунікації влади та громади, а також стимулюють органи самоврядування бути відкритішими для населення.

Координатори конкурсу сподіваються, що волинські активісти створять і інші продукти,  які будуть використовуватися, на тільки на Волині,  а й в усій Україні.

Цьогоріч EGAP Challenge шукає ІТ-проекти у сфері інфраструктури, освіти, агропромисловості та екології, і дає 2 мільйони гривень на їх розвиток. Взяти участь у конкурсі можуть всі,  хто має ідею, як за допомогою технологій зробити життя у місті більш комфортним.

Регіональний координатор проекту Петро Верзун розповів, що довгий час поняття е-демократії залишається незрозумілим для громадян.

«З острахом сприймалася спочатку і трансляція сесії. міської ради  Але тут все просто – грамотні люди почали використовувати це для прозорості влади. Свого часу депутат Андрій Осіпов використав запис засідання, як доказ у суді, коли був спір про кількість депутатів на сесії», – розповів Петро Верзун.

Він зазначив, що метою проекті є створення нових інструментів, які допоможуть громадянам вплинути на владу, а владі – досягти нового рівня ефективності та прозорості.

Особливість конкурсу полягає і в тому ,що не обов’язково приходити відразу з готовими проектами. Головне мати хорошу ідею, яка допоможе вирішити певні проблеми громадськості.  

Для участі у конкурсі необхідно пройти онлайн-реєстрацію. Вже 17-18 грудня прийти хакатон та представити свою ідею. Після цього майже півтора доби учасники будуть працювати над проектами і матимуть змогу консультуватися з менторами та членами журі, серед яких експерти е-демократії та спеціалісти високого класу. Кращі проекти поїдуть на фінальний конкурс, де серед представників українських областей визначать переможців.

Катерина Шкльода розповіла також про проекти, які перемогли у Першому етапі Національного конкурсу ІТ-проектів. Частина з них уже реалізовані та готові до використання.

Відтак, переможцями першого конкурсу стали:

«OpenDataBot» – сервіс моніторінгу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

«Виборча Варта» – сервіс для аналізу та візуалізації відкритих даних виборів в Україні.

«EcoCitizens» – система екологічного моніторингу. Базується на мережі датчиків та сервісу обробки, візуалізації отриманих даних. На базі проекту EcoCitizens можна буде створювати численні сервіси для аналізу та оперативного сповіщення про стан довкілля.

«Фотофакт» –  це незалежний сервіс фіксування фактів виконання робіт або подій. Завдяки мобільному додатку «Фото факт», Виконавець не має можливості підробити фотозвіт, вислати його пізніше або зробити інші небажані маніпуляції. Відправка фотозвіту відбувається миттєво з фіксацією часу і координат.

«ОКО» – моніторинг світової аналітики про Україну. Моніторить усі іноземні видання, де є згадки про Україну,  або відомих українців. Обробляє  дані та показує,  яким чином перезентується Україна у світі.






Софія СІЧКУН
 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром