Як перевірити квартиру у новобудові Луцька перед покупкою

27 Вересня 2019, 09:00
1651

Придбання нерухомості у новобудові – хвилююча подія для покупця. Причому виділений бюджет або статус людини у суспільстві не має значення. Навіть якщо до цього людей вже купувала квартиру на первинному або вторинному ринку, варто проявляти пильність. Слід переглядати проект вживу, поспілкуватися зі знайомими, які до цього інвестували гроші у будівництво, поспілкуватися з відділом продажу і почитати інформацію, які забудовники Луцька мають всі необхідні документи.

Перераховані заходи не гарантують на 100% безпечну угоду. Однак вони стануть першим кроком до безпечного укладання договору. Далі в цій статті поговоримо про те, як перевіряти варіанти житла у нових будинках міста. Тут будуть практичні поради по обходженню шахрайських схем і сірих варіантів підписання паперів.

На які нюанси слід звертати увагу

Проблеми із придбанням житлової площі виникають із кількох причин:

  • людина повірила обіцянкам будівельної компанії або відділу продажу, але самостійно документи не перевіряла; 

  • покупець не захотів залучати юристів по нерухомості або інших фахівців до підписання угоди заради економії грошей; 

  • інвестор відмовився повністю читати документи купівлі-продажу і упустив можливість скорегувати спірні пункти; 

  • люди соромляться запитувати папери на землю або не знають про таку необхідність; 

  • відкидають підозри і сподіваються на краще, навіть якщо спілкування з відділом продажу викликає сумнів.

 

 

Важливе про документи на землю

Зведення нового будинку неможливо без підходящої земельної ділянки. От чому забудовник купує привабливий клаптик землі у підходящому районі або оформляє на нього оренду. Другий варіант зустрічається частіше, так що відразу ж вимагайте у представників документ для ознайомлення.

Договір ренти обов’язково повинен діяти до кінця будівництва. Інакше девелопер може втекти із зібраними грошима, а орендована земля перейде власникові. Новобудом ніхто не займеться, проект буде простоювати і гроші загубляться. Запам'ятаєте: іноді будівельна компанія і продавець квартир – дві незв'язані особи. У такій ситуації додатково дивіться договір між учасниками.

Навіть якщо в офісі відмовляються або затягують із наданням паперів, дані можна знайти у публічній кадастровій карті. За допомогою інструмента можна переглядати ділянки України і їх номера, дізнатися форму власності землею, площу і призначення. Якщо клаптик не допускає будівництво, а розрахований на городництво і сільськогосподарські потреби – використовувати його заборонено. Це порушує українське законодавство.

 

 

Утримайтесь від інвестування в проект, де обіцяють змінити цільове призначення земельної ділянки. Тим паче, якщо папери планують оновити саме до моменту здачі. Нічого подібного фірма не зробить.

Через кадастровий номер перевіряйте новобудови Луцька на арешт, заставу або накладання обтяжень. Подібну землю теж не можна використовувати під зведення. Для цього запросіть у Держреєстрі прав на нерухоме майно відповідну довідку.

Дізнавайтеся інформацію про забудовника

Самостійно перевіряйте інформацію про девелопера через соціальні мережі, знайомих або тематичні форуми. Перегляньте публікації в ЗМІ, пам'ятайте про дату публікації і точно формуйте пошуковий запит. Проблеми з паперами, фінансові маніпуляції, шахрайські схеми – неодмінно з'являться  в інтернеті.

Для економії часу можна перевірити репутацію компанії через юристів. Фахівці знайдуть приховані дані про будівельну фірму, дізнаються про судові позови або підготують документи з переліком можливих ризиків.

Послуга недешева, тому деякі вирішують самостійно розбиратися у паперах. Для цього інвестори вивчають розділ на сайті Мінюсту з інформацією про всіх забудовників, дивляться Реєстр судових рішень, отримують виписку з Реєстру фізичних-осіб підприємців і юридичних осіб. Тут зберігається інформація про борги перед державою, є дані про засновника юридичної особи, етапи банкрутства і т.д. Тільки спочатку потрібно отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП) і сформувати запит у відповідну інстанцію. Одна виписка коштує в межах 30 гривень і доступна для завантаження через електронну пошту. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром