Луцькрада просить не скасовувати мораторій на експорт лісу

01 Грудня 2016, 16:26
фото ілюстративне 1845 Джерело: ukrcommerce.com
фото ілюстративне

Депутати Луцькради напрацювали звернення до Верховної Ради з проханням не скасовувати мораторій на експорт необробленої деревини.

Відповідний проект рішення ухвалили на пленарному засіданні сесії міської ради у четвер, 1 грудня.

Наразі в Україні чималого розголосу набуло питання про скасування закону №1362, який передбачає тимчасову (на 10 років) заборону вивезення за межі митної території України необроблених лісоматеріалів.

У пояснювальній записці законопроекту йдеться про те, що незважаючи на обмежену кількість лісосировинних ресурсів, експортні поставки лісу збільшуються. 70% лісу, який вирубують на території України, перенаправляють на експорт, як необроблену деревину. До того ж, круглий ліс продається за заниженими цінами.

Мораторій мав на меті направити сировину на підприємства України, створити нові робочі місця та забезпечити значні наповнення бюджету держави.

У липні 2015 року Президент України Петро Порошенко після тривалих роздумів таки підписав закон «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

 У вересні 2016 року повідомили, що Євросоюз проти мораторію, а для отримання наступного грошового траншу у розмірі 600 мільйонів євро Україна має виконати три умови, одна з яких – скасування мораторію на експорт лісу.

Нещодавно стало відомо, що у Верховній Раді мають обговорити нові механізми експорту необробленої деревини, які замінять мораторій на експорт лісу-кругляка.

Відтак, депутати Луцькради вирішили висловити і свою думку щодо скасування мораторію. Зокрема, вони вважають, що таке рішення є неприпустимим, і просять Верховну Раду залишити десятирічну заборону на експорт лісу-кругляка.

Софія СІЧКУН

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром