Бездарне озеленення: у Луцьку розкритикували міські вазони

12 Вересня 2019, 12:17
3811

У Луцьку розкритикували міські вазони – мовляв, у місті немає концепції озеленення, тож вазони встановлюють аби які, а квіти в них не доглядають належним чином, тому виглядають вони дуже бідно. Окрім того, висловили невдоволення із залізним «деревом» встановленим на кільці біля проспекту Перемоги.

Про це у спільноті «Наш Луцьк» написала Олена Бородавка.

«Вибачайте, але оті пірамідки… Не уявляю, де їм на вулиці місце (і за дешевим своїм пластиковим виглядом, і за розмірами) – щоб вони не губилися у середовищі і не викликали нестримного бажання їх перекинути. (Якби раптом що – то не я їх штурляла, але не виключаю, що то чиясь форма протесту). Певно, вони доречні на крихітному майданчику дитячого садочка - як на початку Караїмської, де немає місця для повноцінного квітника. Або у маленькому приватному дворі – для вирощування кулінарних трав. Але той, хто вибирає вуличні вазони, має відчувати і розуміти хоча б відстань і масштаб, а бажано також і контекст. Бо, наприклад, те пірамідальне кантрі доречніше поруч з тюками сіна, ніж на міських площах і вулицях. Про бідні недоглянуті квіти в них – окрема розмова, то краще споглядати здалеку, як кольорову пляму. Чи не доцільніше було б замість десятків недолугих пірамідок придбати кілька пристойних вазонів з каменю, бетону або склопластику, які не ганьбили б статус обласного міста, а підкреслювали б його? Але спочатку визначити місце, а потім підбирати форму вазона, щоб він потім не виглядав перебіжчиком», – написала жінка.

Розкритикувала вона й залізне «дерево» на кільці біля історичного факультету. Мовляв, нерозуміло, чому його розмістили сам там. 

«Ясно, що місяців 8 на рік буде виглядати дивним одиноким канделябром, що заблудився на перехресті доріг. Зимовими вечорами його можна буде умовно вважати ялинкою з дуже непростою долею – якщо лампочки до того часу не згорять . Але тепер єдиним виправданням «особливим» горщикам на тій конструкції, що презентувалася як «квітуче дерево», можуть бути тільки доволі потужні квітуючі рослини з дуже протяжним періодом декоративності, з великими квітами чи рясним цвітом, або хоч просто з буйною зеленню. Щоб об’єм рослин переважив грубу непривабливість чорних труб. Виникає питання: при чому там урочиста «райкомівська» сальвія?.. Вона за жодних умов ані пишної «шапки» не створить, ані розкішного каскаду не дасть, ані просто масивної зелені, їй у тому відмовлено природою і це відомо навіть пересічному квітникарю! Бегонія у нижньому ярусі зливається кольором з горщиками і не утворює з сальвією ані контрастного, ані гармонійного сполучення. Тобто, фокусною точкою дерево не стало і єдина емоція, яку воно викликає – подив. Абищо», – йдеться у дописі.

Окрім того, жінка наголосила, що на кільці мають рости справжні живі дерева або справжні живі декоративно-листяні та красиво-квітуючі чагарники, які мають дуже важливу екологіну функцію.

«Уявіть собі таке живе кільце, різне протягом року, що цвіте й тріпоче зеленим листям або пломенить багряним, або сяє жовтим, або іскриться памороззю, але зрештою знову стане живим і зеленим? Залізний кущ з напівмертвими квітами виглядає на тому фоні (затятим опортуністом) зашкарублим альтернативним акцентом, чи не так?» – запитує вона.

Зрештою жінка звернулася до раника міського голови Ігоря Поліщука, зауваживши, що у місті бракує фахівців, які розуміються на озелененні як на складовій благоустрою міського простору, тому й виникають такі невдалі спонтанні рішення.

«Благоустрій має свої закони і правила, а громадський простір - це не приватна територія, де ними можна нехтувати. Певно, слід ретельніше добирати виконавців, бо їхня непрофесійність псує наш Луцьк, самі ж бачите», – написала користувачка.

У коментарях під постом інші дописувачі підтримали думку жінки: мовляв, відсутність концепції та таке бідне озеленення вигладає недолуго.





 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром