У Луцьку незрячих залучать до мистецьких акцій

11 Вересня 2019, 17:05
1490

У Луцьку реалізують проект «Бачити серцем» - мистецькі заходи для людей з інвалідністю по зору». Слабозрячим влаштують перформанс, а також екскурсію луцькими музеями.

Про це повідомляє Волинська обласна державна адміністрація.

12 вересня 2019 року об 11:00 у приміщенні Волинського краєзнавчого музею (м. Луцьк, вул. Шопена, 20) відбудеться тренінг з аудіодискрипції  для  представників закладів культури. Незрячі спікери, спеціалісти по роботі з інвалідами по зору поділяться досвідом щодо організації специфічних мистецьких заходів, екскурсій, перформансів. Працівники культурних установ зможуть наочно побачити алгоритм роботи з незрячими людьми під час аналізу візуальних творів мистецтв, познайомитись з різноманітними форматами та методами роботи з різними категоріями інвалідів по зору. Навчити «зрячих» не боятися, не співчувати, а працювати з «незрячою» аудиторією – одне із завдань проекту, своєрідна інтелектуальна культурна продукція, яку отримає «здорове» суспільство від інклюзивної меншості.

12 вересня 2019 року, о 15:00 у Волинському краєзнавчому музеї (м. Луцьк, вул. Шопена, буд. 20) відбудеться перформанс «Бачити серцем» - мистецький захід для людей з інвалідністю по зору. Незрячих людей познайомлять з живописними творами народного художника України – Юрія Камишного (відбудеться персональна художня виставка).

До картин відомого митця написано багато віршів та пісень, більшість з них виконають незрячі люди, зокрема гурт «Гармонія». В піснях та поетичних творах передається задум, настрій, емоції, які митці відчували, споглядаючи художній твір – певну картину Юрія Камишного. Основне завдання заходу –  довести, що люди із вадами зору насправді можуть бачити набагато більше, аніж звичайні люди, тому що головне у сприйманні мистецтва – це вміння відчувати та бачити серцем.

13 вересня 2019 року для інвалідів з вадами зору Волині та Житомирщини буде організована спеціальна екскурсія по музеях міста Луцька.

Під час цих мистецьких заходів планується налагодити обмін досвідом з представниками  громадських організацій Житомирщини та Волині для подальшої співпраці.

Проект відбувається за підтримки Українського культурного фонду, в рамках програми «Інклюзивне мистецтво», Житомирська обласна громадська організація «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» 


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39