В Луцьку презентували маршрутку з WI-fi

25 Вересня 2015, 12:10
3473

По місту тепер їздитиме перший в Україні електричний автобус з бешкоштовним доступом до інтернету.

У Луцьку 24 вересня вперше в Україні випустили на маршрут повністю електричний автобус. Маршрутне таксі курсує відсьогодні по рейсу №2, а проїзд в ньому коштує 1,5 гривні, повідомляє інформаційне агентство Волинські новини.

Над реалізацією проекту його організатори працювали близько року. Директор компанії-перевізника «Санрайз» Юрій Девіцький зазначив, що найбільш затратним у плані часових ресурсів стало замовлення акумуляторних батарей для автобуса – їх чекали декілька місяців.

Для живлення електродвигуна автобуса використовуються ферум-літієві батареї, ресурс яких становить близько 10 років. На повному заряді автобус може проїхати у міському циклі до 250 кілометрів. Для того, аби повністю відновити заряд батареї, знадобиться 8 годин, якщо заряджати їх від мережі 220 вольт, або ж 5 годин, якщо від мережі в 360 вольт.

Водій автобуса каже, що в керуванні електромаршрутка суттєво легша за звичайний автобус. Адже замість ручної коробки передач, встановили тут варіатор (щось, на кшталт автоматичної КПП).

В автобусі лише дві педалі: газ та гальма, що суттєво спрощує керування в міському циклі. До слова, електроавтобус в рази тихіший, ніж автобус з двигуном внутрішнього згорання.

У салоні встановлена система автоматичного оповіщення про зупинки громадського транспорту, а також екран, на якому транслюватимуть новини, погоду тощо. Окрім того, в автобусі працює безпровідна мережа 3G Wi-Fi.

Швидкість на момент тесту становила близько 7 мегабіт – цього цілком достатньо для прослуховування музики в режимі онлайн або ж навіть перегляду відео.

Наразі прототип на базі «Богдану» А092 вже готовий до використання і сьогодні ж його обіцяють випустити на маршрут. Натомість зазначають, що наступною на черзі модернізації визначили дещо новішу та більшу модель. Це все той же «Богдан», правда більший за розміром.

Виготовляли автобус ентузіасти на базі підприємства «Санрайз». Пан Девіцькій зауважує, що розробка не має нічого спільного з корпорацією «Богдан», окрім марки автобуса, який взяли за основу. Далеко не новий «Богдан» дещо відреставрували та модернізували, перетворивши на електроавтобус.

Що стосується вартості проекту, його розробники не називають конкретних цифр. Лише зазначають, що вартість перетворення звичайної маршрутки в електроавтобус вартує вдвічі менше, ніж вартість одного нового тролейбуса. Разом з тим, це обходиться суттєво дорожче за покупку нового дизельного «Богдана».


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром