У Луцьку вже більше сотні кришнаїтів

25 Вересня 2015, 15:45
10840

Ведична культура, що з’явилася ще 5 тисяч років тому, нараховує більше сотні послідовників і у нашому місті. 

На вихідних луцькі крішнаїти полюбляють збиратися на центральній алеї у парку Лесі Українки, а під час своїх святкувань, влаштовують ходу по вулицях міста та під музичний супровід співають пісень до Крішни.

Дуже часто відданих, як вони самі себе називають, можна побачити і у вегетаріанському кафе «Намасте», що на вулиці Лесі Українки. А на вулиці Богачука вони облаштували свій храм, що більше нагадує приватний будинок. Деякі крішнаїти приходять туди лише на читання мантри, а є й такі, що живуть у храмі та цілодобово прославляють Крішну.

Загалом в Україні послідовники ведичної культури, не дивлячись на багатовікову історію вірування, з’явилися порівняно недавно.

У часи правління Леоніда Брєжнєва на територію Радянського Союзу приїхав Свамі Прабхупада, який перед цим побувавши в Америці,  створив там ІСККОН – Міжнародне Товариство Свідомості Крішни. Проте тоді державне керівництво відкинуло пропозицію зустрітися, а на крішнаїтів. як і на представників інших релігій, чекало переслідування. Проте, незважаючи на різноманітні перепони, релігія поширилася на території всього СРСР і України зокрема.

Деякі релігієзнавці вважають крішнаїзм сектою, інші кажуть, що це сучасна інтерпритація ведичного вчення. 

Район.Луцьк поспілкувався з послідовниками старовинної релігії, та дізнався про тонкощі віровчення.

Самі себе вони вважають за краще називати «відданими»,а головну мету земного життя вбачають у пізнанні Крішни. Шлях до божества, згідно до писань («Веди»), пройти не легко. Крішнаїти віярть, що у Всесвіті існує 14 планет. Частина з них – райські, частина – пекельні, а ще одні, такі як Земля, створенні для відпрацювання Карми. Саме тут людина, творячи добрі вчинки та дотримуючись основних  правил, у наступному житті зможе наблизитися до Крішни.

«Ми дотримуємося чотирьох основних істин. Нікого не їмо – риба, м'ясо, яйця, часник та цибуля не входять у раціон. У нас немає поняття незаконного сексу, ми не граємо азартні ігри і не вживаємо одурманюючі речовини, такі як алкоголь чи наркотики», – розповідає Вікторія Калініна.

Служіння Крішні і за земного життя має кілька стадій. Спочатку, коли людина стає крішнаїтом, вона отримує буси виготовлені із дерева Туласі, що будуть захищати її від темних сил. Тоді ж вона починає читати маха-мантру до Прабхупади. Згодом, отримавши махараджа (духовного наставника) та другий ряд бусів, читають пранама-мантру уже до свого вчителя.

Якщо наставник вирішить, що учень готовий, то відбувається ініціація - людина отримує духовне ім’я,  та очищає свою карму, про здійснення цього обряду свідчитиме третій ряд бусів.

Наставник сам вирішить, коли провести ініціацію та особисто вибере нове ім’я на санскриті, яке найбільше характеризує особистість.

«Своє духовне ім’я я отримала у 2011 році. Вчитель назвав мене Адіті, що означає «Безмежна». Це була така богиня, яка уособлює Всесвіт», – розповідає Аліса Гнатюк. 

Крішнаїти вірять, перед тим як стати людиною, душа пройшла усі стадії переродження . То ж у минулому житті вона вже була і комахою, і каменем.

«Це колесо Сансари, ми перероджуємося із одного життя в інше», – говорить Вікторія.

 У ведичній культурі все особливе, включаючи і подружні відносини. Послідовники Крішни вірять, що після весілля (Віваха-ягя), душі молодят будуть разом ще сім наступних життів - куди б не переродився чоловік, жінка буде біля нього.

Чоловік і жінка у сімейному житті мають дотримуватися певних правил. Так, чоловік повинен працювати та забезпечувати сім’ю. Для жінки ж  робота припустима тільки тоді, коли вона їй подобається та приносить задоволення. Жінка не повинна рано вставати, голодувати, робити щось, що їй неприємно. Разом з тим її покликання – народжувати дітей та служити і догоджати чоловіку.

Особливим є також ставлення крішнаїтів до їжі. Уся вона має бути виключно вегетаріанською та приготованою з любов’ю.  

У храмі щодня зранку та в обід готуються трави, які спочатку пропонуються Крішні, а вже потім їх можна скуштувати.

«В храмі ми встановлюємо божество – Мурті.  Для них готують,  пропонують їжу,  а потім самі її вживають. Під час приготування,  пробувати страву не можна,  бо першим  скуштувати її має Бог», – розповідає Вікторія.

А загалом крішнаїти вважають, що релігія це не головне, головне – вища сила.

«Більшість релігій відкидає решту і вважає правильною тільки свою. А ведична культура не заперечує нікого -  ні Будду,  ні Ісуса Христа.  Мені спочатку було важко прийняти Крішну як хлопчика з синім обличчя,  бо ми звикли бачити Бога подібного до людини. Насправді він не такий, у нього тіло синього кольору, навіть кажуть,  що на Землі немає назви такого кольору.  Говорять, що це колір грозової хмари. Він дуже добрий і нікого не карає», – говорить Вікторія.

Вони спокійно можуть зайти у будь-який храм і там прочитати мантру, бо вважають, що Бог присутній всюди,  тільки у різних проявах.

«Не можна прив’язуватися до релігії, потрібно прив’язуватися до Бога. Я так само можу зайти до православного храму і помолитися там. Одного разу махарадж розповідав, що зайшов у невеличку капличку, де люди молилися, жінки були з покритими головами. Він сказав, що відчув там присутність Бога», – розповідає Адіті (Аліса).

1

 

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024