У Луцьку пропонують довести до ладу інформацію про використання інструментів громадської участі

30 Листопада 2016, 17:19
1733 Джерело: gurt.org.ua

Механізм проведення громадських слухань, загальних зборів громадян, консультативних опитувань та інших інструментів громадської участі - всі ці та інші засоби реалізації місцевої демократії практично не застосовуються у Луцьку.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН.

Така ситуація склалась можливо тому, що, по-перше, не проводиться жодної популяризації роботи інструментів громадської участі, а, по-друге, тому що використання цих інструментів прописано настільки загально, що домогтись практичного результату від такої активності доволі складно.

Проте поруч з тим існує і інша проблема - отримати інформацію про практики використання  інструментів громадської участі у м. Луцьку практично неможливо, крім випадків коли ти сам береш у цьому безпосередню участь або ж тема виявилась цікавою для представників засобів масової інформації.

Трапляється так тому що, по-перше, офіційний веб-сайт ради не містить систематизованої та повної інформації про хід та результати громадської участі, по-друге, немає визначеного структурного підрозділу Луцькради, відповідального за співпрацю із громадськістю у процесі реалізації інструментів громадської участі у м. Луцьку.

Учасники робочої групи, котрі працюють над внесенням змін до Статуту територіальної громади Луцька пропонують удосконалити процес реалізації таких інструментів та популяризувати їх з метою забезпечення відкритості та прозорості. А саме - прийняти проект рішення «Про затвердження Порядку інформування про реалізацію членами міської громади Луцька інструментів громадської участі».

«Цей проект по своїй суті є технічним питанням, адже стосується в першу чергу змін на офіційному веб-сайті міської ради та визначення структурного підрозділу міськради відповідального за цей напрям роботи», - розповідає керівниця Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик.

Порядок передбачає створення окремих розділів на офіційному веб-сайті Луцькради, призначених для кожного інструменту громадської участі окремо. Ці розділи пропонується наповнити інформацією про кожне зібрання, громадське слухання або опитування мешканців міста Луцька із протоколами, темою зустрічі та результатами обговорення.

Робоча група, яка складається як з громадських активістів, так і з депутатів ради, пропонує розглянути даний проект рішення на засіданні Постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту та винести його в подальшому на розгляд сесії Луцької міської ради.

Запропонований «Порядок інформування про реалізацію членами міської громади Луцька інструментів громадської участі» тільки покращує можливість кожного лучанина якомога краще використовувати, гарантовані йому (їй) Законом інструменти місцевої демократії, а самому органу самоврядування ставати більш прозорим та відкритим до суспільства.

***
Діяльність здійснюється в в рамках реалізації проекту «Волинь – територія розвитку місцевої демократії», що реалізується Асоціацією підтримки та розвитку ОСББ та ОСН за підтримки програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».     

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром