У Луцьку - виставка про конгрес європейських монархів

06 Вересня 2019, 22:15
1676

У Художньому музеї Луцька відкрили виставку мистецького об’єднання «КУЛЯ»: «Луцьк 1429. Остання столиця». Проект присвячено 590-ій річниці Конгресу європейських монархів у Луцьку та 820-ій річниці утворення Волинсько-Галицької держави.

Про це інформує Луцька міська рада.

Луцьк — остання столиця Волинсько-Галицького князівства (з 1199 р.), Королівства Руського (з 1253 р.). Рештки Волинсько-Галицьких земель лишалися незалежними від короля польського Ягайла і Великого князя литовського Вітовта до Кревської унії 1385 р. В альбомі та виставці йдеться про 820-у річницю створення цієї держави. Луцьк був її четвертою столицею після Володимира, Галича і Холма (2-й розділ альбому). Це наша славна історія, яка відривається для глядачів способом графічних листів, що народилися в процесі вивчення і переосмислення «Літопису Руського». 

«Я завжди захоплююсь картинами Олександра Дишка, і звернув увагу, що коли сюди до нас приїжджали іноземці, то ці картини їх притягали, наче магніт. Розглядаючи такі твори — одразу відчуваєш, що це наш рідний Луцьк, місто, якому неймовірно багато років, але дух його залишився таким же. Разом із тим, кожне покоління вибудовує місто по-своєму, наповнює своєю атмосферою, вміннями. І це розуміння приходить тільки тоді, коли усвідомлюєш, яким усе було раніше. Не можна рухатись вперед, не бачачи, яку дорогу ти пройшов, що залишив позаду. Усе це взаємопов’язано. І сьогодні митці дають нам можливість відчути це минуле через їхній талант. І я скажу, що не кожне місто може так заглянути у своє минуле, як можемо заглянути ми», - розповів виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та подякував мистецькому об’єднанню «КУЛЯ» за співпрацю.








 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром