Старовинна кавомолка та «медові примочки»: у селі під Луцьком – унікальний музей

05 Вересня 2019, 21:12
2971

У селі Баїв Луцького району діє унікальний музей сторії села та Волинського бджільництва, який щороку відвіють сотні людей.

Про це іформують на сайті Боратинської сільської ради.

Серед експонатів музею – кавомолка 1812 року випуску, перша англійська булавка, книга з описами роду Романових, австро-угорська граната, ткацький верстат 1877 року. У музеї зібрано понад 2,5 тисячі експонатів, серед яких унікальні історичні знахідки, альбоми написаної історії села Баїв та окремий тематичний відділ – музей бджільництва. Тут на власні очі можна побачити вулики колодного бджільництва, зразки натуральної вощини, десятки видів меду, медової мазі та бальзаму. До слова. У Баєві також знаходиться перший пам’ятник бджолі на Волині, встановлений у 2015 році.

Одним із засновників клубу-музею є місцевий краєзнавець, митець Іван Душак. Чоловік разом із побратимами-бджолярами займався пошуком музейних експонатів та облаштуванням закладу. Іван Анастасійович також завідує баївською пасікою та входить до Братства бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан». Сьогодні на базі місцевого клубу-музею чоловік навчає бджільництву дітей та охоче ділиться з ними секретами цього ремесла. Окрім пасічництва, Іван Душак займається живописом. Його картини – справжні витвори мистецтва та окраса Баївського музею.










 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром