Відома причина отруєння відвідувачів у луцькому кафе «Базилік»

04 Вересня 2019, 10:34
3718

За результатами епідеміологічного розслідування спалаху в кафе «Базилік» у Луцьку, де отруїлися відвідувачі, встановили, що причиною  спалаху є сальмонела.

Про це повідомили на сайті ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України».

Факторами передачі  послужили  епідемічно небезпечні страви – суші з використанням сирого морського окуня, котрий придбаний  в  торговому комплексі «Пасаж»  без супровідних документів,  товаро-транспортної  накладної.  Культури сальмонел виділених від хворих  та  морського окуня є ідентичними.

Обставинами, що сприяли  виникненню спалаху  є незадовільний санітарний стан приміщень кухні, порушення умов зберігання сирої та готової продукції, порушенням технології приготування страв, недотриманням правил особистої гігієни працівниками харчової потужності.

При дослідженні змивів з обладнання, інвентарю, посуду виділені бактерії групи кишкової палички в 72%, стафілокок – в  2.5%.

Персонал закладу  обстежений на патогенну мікрофлору,  у 9 виявлено  стафілокок, а у офіціантки  кафе – сальмонелу, яка не ідентична культурі сальмонели виділеної від хворих. Працівники, котрі є носіями сальмонели та стафілококу відсторонені від роботи  для  проведення лікування та контрольних обстежень.

В осередку проведено комплекс протиепідемічних заходів, заключна дезінфекція з наступним  лабораторним контролем її якості.

Всі 10 хворих проліковані та виписані в задовільному  стані.

Для проведення позапланового заходу державного нагляду в кафе та  вжиття заходів  реагування щодо недопущення поширення інфекційного захворювання залучено Держпродспоживслужбу м. Луцька.

Нагадаємо, після відвідування кафе про отруєння заявили восьмеро людей. Заклад припинив роботу 16 серпня. До слова, керівники «Базиліка» не допустили спеціалістів провести епідеміологічне дослідження у закладі.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром