Комфорт чи мурашник: опублікували рейтинг людності луцьких ЖК

04 Вересня 2019, 11:44
3063

Показники щільності зеселення у нових восьми із десяти найбільших житлових комлексів,  які зводять у межах Луцька, можуть перевищити допустимі норми. Попередньо «вкладаються» у вимоги лише ЖК «Супернова» та «Світлий хутір».

Журналісти перевірили, скільки людей планують заселити у найбільших луцьких новобудовах і чи відповідатимуть такі плани вимогам, пише «Перший».

Для того, щоб визначити, де комфортне проживання можливе, а який мікрорайон – уже перенаселений, існує таке поняття як щільність заселення. Торік в Україні ввели чітке обмеження, якою має бути така щільність.

Максимальна щільність заселення, яка дозволяється в Україні – 450 людей на гектар території. До вересня 2018 року, коли вступили в дію нові будівельні норми, така цифра була більшою – 800 людей на гектар. Скільки це квартир? Коментує ексначальник Департаменту містобудування Луцької міськради, архітектор Георгій Шевчук.  

«Є такий показник, як коефіцієнт сімейності. Він вираховується на основі конкретних статистичних даних і «плаває», бо в когось сім’я може бути із 10 людей, а хтось сам виховує єдину дитину. Загалом для «грубого» підрахунку у Луцьку зараз використовують цифру 2,5 людини. Тобто 450 людей, яких дозволено заселити на одному гектарі, ми ділимо на 2,5 і отримуємо 180 квартир. Це – дев’ятиповерхівка на п’ять під’їздів», – розповів він. До речі, цифра в 450 людей – максимальна. Для комфортного життя потрібно навіть менше, і в правилах вимога щодо щільності заселення починається від 150 осіб на гектар.

Тож для аналізу взяли десять найбільших житлових комплексів міста, які ще будуються: «Атлант», «Варварівка», «Волошковий дім», «ДрімТаун», «Карамелька», «Липинський+», «Панорама», «Світлий хутір», «Супернова» і «Яровиця». Кількість квартир у новобудові (дізнавалися у відділах продажів житлових комплексів) множили на коефіцієнт сімейності, який у Луцьку становить 2,5. Отримана цифра - орієнтовна кількість людей, які будуть тут проживати.

Далі розраховували щільність заселення у відношенні до розміру земельної ділянки, на якій будується ЖК. Тож результати виявилися такими:


Середній показник щільності заселення в усіх десяти ЖК становить 713,5 людей на гектар, що серйозно перевищує визначені межі.

26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром