Мешканка Луцького району підхопила від собаки рідкісну хворобу

03 Вересня 2019, 13:35
2290

У мешканки Луцького району виявили ехінококоз. Це – перший зареєстрований в області випадок захворювання за останні три роки.

Про це повідомляють на сторінці Волинського обласного лабораторно центру МОЗ України.

Жінка, у якої виявили ехінококоз, протягом останніх трьох років відмічала больові відчуття та тиснення у правому підребер’ї, проте за медичною допомогою звернулась лише в серпні цього року, коли біль значно загострились, з’явилися виражені розлади травлення та підвищення температури тіла до 39,5 °С.

Після ультразвукової діагностики органів черевної порожнини та серологічного дослідження крові на наявність антитіл до паразитів,встановили діагноз «Паразитарна кіста печінки, ехінококоз». Остаточний діагноз підтверджено гістологічно уже після проведеного хірургічного втручання.

В результаті епідрозслідування в осередку захворювання встанловили, що в господарстві тривалий час утримували свійських свиней та собаку. Профілактичну дегельмінтизацію собаки проводили не регулярно. Імовірним фактором передачі став контактно-побудовий шлях, зараження відбулось внаслідок недостатнього дотримання правил особистої гігієни та утримання свійських тварин.

Зауважимо, що останній випадок ехінококозу в області був зареєстрований в Старовижівському районі у 2016р., а протягом останнього десятиріччя в області зареєстровано 20 випадків захворювання, 10 з них у 2010 році, в тому числі серез захворілих було  2  дітей.

Ехінококоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини личинкової форми ехінокока, яка обумовлює клінічну картину захворювання – появу кіст (пухирів) у печінці, легенях, мозку та інших органах. Личинка паразита вражає у 70% випадків печінку, у 20% — легені, нерідко призводить до інвалідності, а у занедбаних формах може закінчитися летально. Людина, як і свійські тварини (вівці, свині, корови), є проміжним господарем ехінокока, а кінцевим – домашні або хижі тварини.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром