У Луцьку житлові субсидії отримують 27 тисяч домогосподарств

24 Вересня 2015, 14:28
2947

У компенсації відмовляють тим, хто подав недостовірну інформацію про доходи.

Наразі у Луцьку житлові субсидії отримують 27 тисяч домогосподарств. Уперше по призначення компенсації на оплату житлово-комунальних послуг звернулися майже 16 тисяч сімей. Понад семи тисячам споживачів субсидії призначили автоматично. Відмовили у наданні відшкодування 870 сім’ям, в основному – через надання недостовірної інформація про зареєстрованих у помешканні осіб.

«Новий, спрощений порядок призначення житлових субсидій набрав чинності з 1 травня 2015 року. Субсидію призначають одному з членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. На сайтах департаменту і міськради є «Калькулятор субсидій», який допоможе попередньо визначити, чи може родина розраховувати на субсидію і яким буде її приблизний розмір, – зазначила Лариса Боярин, директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

Навесні лучани отримали бланки заяв та декларацій, які потрібно було заповнити і подати в департамент соцполітики. Наприкінці серпня документи на оформлення компенсації розіслали повторно. Якщо споживач заповнив бланки на субсидію, а її розмір у літній період був нульовий, вдруге проходити процедуру нема потреби. При збільшенні плати за комунальні послуги з початком опалювального сезону, підвищенні цін на скраплений газ, пічне побутове паливо розмір відшкодування кожному отримувачу перерахують автоматично.

Аби претендувати на субсидію від держави, заявникові треба задекларувати дохід за 2014 рік без будь-яких додаткових довідок. Сукупний дохід становлять нараховані мешканцям доходи (без податку з доходів фізичних осіб) і державні соціальні допомоги. До доходів не зараховують одноразові виплати при народженні й усиновленні дитини, одноразові винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання «Мати-героїня».

Також не враховують сплачені особою аліменти, проценти від депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть безпосередню участь в АТО, допомогу громадських і благодійних організацій, допомогу на поховання, одноразові виплати від органів місцевого самоврядування та підприємств.

Законодавчі нововведення скасували всі обмеження щодо майнового стану споживачів, які просять призначити житлову субсидію. Зокрема не беруть до уваги наявність у власності двох житлових приміщень і двох автомобілів, здачу нерухомості в оренду, проживання у помешканні осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в службі зайнятості. За рік можна купити товарів, замовити робіт і послуг на суму понад 10 прожиткових мінімумів (але не більш як 50 тисяч гривень). За призначенням субсидій також можуть звертатися орендарі житла, які оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору винаймання. Зміни від 21 липня скасували зазначення у декларації суми доходу – потрібно вказати лише його джерело. Повну інформацію про дохід органи соціального захисту з’ясовують самі у фіскальній службі, Пенсійному фонді, за місцем роботи заявника.

«На жаль, є випадки, коли по деяких громадянах державна фіскальна служба не може надати інформацію про доходи. Тоді ми вимушені звертатися до громадян із проханням, аби вони самостійно принесли довідки про дохід чи з місця роботи або податкової, щоб мати змогу вчасно призначити субсидію», – каже Лариса Боярин.

Новим заявникам компенсації на комунальні послуги призначаються на 12 місяців. Для лучан, які мали субсидію в опалювальний період 2014-2015 років, на наступний термін вона призначена автоматично. Коли термін дії відшкодування закінчиться, громадянам потрібно знову пройти процедуру оформлення субсидій.

Інформація про розмір призначеної компенсації та її терміну буде відображена у платіжці після 5 та 20 числа кожного місяця. Якщо до призначення субсидії споживач оплатив за житлово-комунальні послуги в повному обсязі, то суму відшкодування вкажуть у квитанції в графі «Переплата». Про відмову в призначенні житлової субсидії заявника повідомлять поштою, в листі буде зазначена причини відмови.

Міський голова Микола Романюк закликав лучан оформляти субсидії, щоб сімейний бюджет родин не надто збіднів після розрахунку за «комуналку».

«Тарифи зростають, особливо на енергоносії, а доходи громадян останній рік – ні. Тому субсидія – єдиний вихід для багатьох сімей, щоб вижити у цей непростий час», – констатував Микола Романюк.

Куди і як подавати документи на оформлення субсидії

Заповнені заяву і декларацію можна надіслати поштою або особисто занести до департаменту соціальної політики та філій, де також надають консультації. Приймають документи за адресами: проспект Волі, 4-А (телефон для консультацій 28-41-61), проспект Соборності, 18 (філія № 1, 77-44-71), вулиця Бенделіані, 7 (філія № 2, 26-59-61).

За яких умов позбавляють субсидії

Відшкодування припиняється за поданням житлово-експлуатаційних організацій, житлових кооперативів, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та організацій, що надають житлово-комунальні послуги, якщо громадянин не сплачує обов’язковий платіж, нарахований у квитанції. Також заберуть субсидію у випадку, якщо громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані про доходи і майно, що вплинули на визначення розміру компенсації. Надання субсидії припинять із місяця, в якому виявлено порушення. Громадянин має повернути виплачені кошти до державного бюджету.

Юлія КОВАЧ

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром