Барбершоп і колоритне кафе: як на Волині розвиваються підприємці-початківці

31 Серпня 2019, 18:28
3746

У Ковелі напередодні Дня підприємця України, який відзначають 1 вересня, зібралися кращі бізнесмени міста.

30 серпня директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк вручив нагороди підприємцям та відзначив тісну співпрацю з місцевим центром зайнятості.

Як зазначила секретар Ковельської міської ради Віра Федосюк, підприємці, яких в Ковелі вже є понад 3000, ведуть активну роботу.

«Вони формують бюджет міста. Ми відчуваємо їхню роботу і позитивну динаміку розвитку підприємництва. Чудово, що місцевий центр зайнятості працює у форматі зборів підприємців із владою, аби пришвидшити та покращити роботу», –  сказала секретар.

Варто зауважити, що на теренах Ковеля організували конкурс «Кращий бізнес-проект». Заступник міського голови Ігор Прокопів розповів, що в цьому році були достойні претенденти, які серйозно підготувалися до конкурсу.

Переможницею стала Ольга Ліщук, яка створила проект у сфері надання послуг бухгалтерського обліку й аудиту та створення приватного підприємства. Ковельчанка отримала сертифікат на суму 30 тисяч гривень.

«Підприємцю-початківцю важко саме почати. Не маючи великого стартового капіталу утримувати бухгалтера та забезпечувати його робочим місцем, технікою та ліцензійними програмами – дуже затратно. Тому ми допомагатимемо підприємцям у подачі звітності та інших нюансах ведення бухгалтерського обліку», – поділилася Ольга.

Роман Романюк додав, що найприємнішою є робота з активними підприємцями, які створюють робочі місця. Посадовець зауважив, що виплата одноразової допомоги для зайняття підприємницькою діяльністю діє з 2001 року. За цей час підприємцями стали майже 18 тисяч волинян. Загальна сума фінансування становить 75, 8 мільйона гривень.

У 2019 році на Волині бюджетною програмою передбачили 4,5 мільйона гривень на одноразову допомогу бізнесменам-початківцям.

Сума виплати ОВДБ залежить від страхового стажу та середньої заробітної плати за останнім місцем роботи (мінімальна – 6,5 тисяч гривень, максимальна – 80 тисяч).

«Для нас це дати поштовх і здійснювати подальший супровід підприємцю-початківцю, адже в процесі виникає багато запитань», – зазначає Роман Романюк.

Однією із тих, кому надали таку фінансову допомогу, власниця салону-магазину «Оптика» Майя Остафій.

«Зареєструвалася у місцевому центрі зайнятості десь  17 років тому, бо хотіла реалізувати себе. Мала досвід роботи на інших підприємців за кордоном, тому вирішила зробити щось таке й у нашому місті. Після навчання починала з невеличкого магазинчику оптики, а потім почала «розширюватися», наймати та навчати людей. Наразі в мене вже є філії у Володимирі-Волинському та Ратному», –  каже Майя Остафій.

Як зазначила підприємиця, «Оптика» – спеціалізований салон, де людям допомагають підібрати оправу до окулярів, тут можна перевірити зір, також в майстерню закупили приладдя для виготовлення лінз, та у салоні ремонтують окуляри. За її слова, тут є все, що стосується оптичної галузі.

У минулому році в конкурсі «Кращий бізнес-проект» друге місце зайняла Наталія Шевченко, яка створила в Ковелі перукарню для чоловіків «Freedom Fashion Studio».

«Цю ідею я дуже давно виношувала. Спочатку пройшла навчання від центру зайнятості на підприємця, а далі орендувала крісло у перукарні, яке «переросло» у приватний кабінетик, опісля перемоги в конкурсі – маю власну перукарню. 10 тисяч гривень для бізнесу – це дуже мало, але тоді я отримала набагато більше – мету, яку я детально прописала, а це дало змогу легше її реалізувати», – наголошує Наталія.

Ще одним візитом була ресторація «Берегиня». Адміністраторка закладу Тетяна Зуб підкреслила, що набір працівників здійснюється завдяки підтримці Ковельського центру зайнятості.

«На співбесіді ми ознайомлюємо із графіком та обсягом роботи. Спочатку створюємо тимчасові робочі місця, в такий спосіб даючи можливість «познайомитися» з новим місцем роботи. Наразі у нас є вакансії бармена та офіціанта – це молодий персонал, а молодь – мінлива, адже вони прагнуть більших перспектив та нових вражень», – сказала адміністраторка.

Також вона зауважила, що заклад працює з 2007 року. Ресторація є колоритною – створена в українському стилі: ікони, вишиванки, вишиті подушки. Проте у 2018 році власниця відрила ще й бенкетну залу, яка відрізняється модерним інтер’єром.

Варто зауважити, що найчастіше підприємці започатковують свою діяльність у сфері послуг (57%) та торгівлі (36%). 6% припадає на рослинництво й 1% - інше.

























 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024