У місті дискутували про ув’язнених на території Росії та Криму українців

29 Листопада 2016, 10:24
1669

В Росії та Криму незаконно утримують щонайменше 36 українців, а їхній загальний термін ув’язнення становить 161 рік.

Обговорювали способи зміни ситуації та методи повернення українців додому під час дискусії «В’язні Кремля: що ми можемо зробити, аби звільнити їх?» в рамках Мандрівного​ ​міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Волині у понеділок, 28 листопада.

У дискусії взяли участь: активістка «Євромайдану SOS» Олександра Романцова, брат Євгена Панова, що був затриманий ФСБ в Криму і звинувачується у «організації терактів» в складі диверсійних груп, Ігор Котелянець, модератор дійства Валентина Машлай та усі охочі до обговорень лучани, що завітали на захід.



«Сьогодні ми говоримо про те, звідки беруться заарештовані, як їх захистити, як їм допомогти на рівні просто підтримки і яким чином досягти того, щоб вони були вільними», – зауважила Олександра Романцова.

Під час дискусії відбулась презентація ініціативи від «Євромайдану SOS» –  кампанії «LetMyPeopleGo». Вона передбачає допомогу 36 ув’язненим у вигляді інформаційної, юридичної та моральної підтримки. Олександра Романцова розповіла, що допомогти в цій ситуації може кожен.

«Треба людину підтримати, бо там ув’язнених максимально відгороджують від будь-яких контактів, максимально навіюють те, що ви нікому не потрібні, Україна про вас забула. Саме тоді дуже важливі прості контакти, наприклад, написання листівок», –  стверджує активістка «Євромайдану SOS» .

Вона розповіла про акцію, пов’язану з підписуванням листівок для в’язнів. З її слів, приблизно 60% з них знаходять адресата, тому що щось не пропускає російська пошта, щось не пропускають в тюрмі. На її думку, такі листівки дають людині відчуття, що вона лишилась не сама та варто триматися далі.

Ігор Котелянець розповів, що навіть якщо листівки не віддають ув’язненим, це слугує сигналом для російських служб – над цією людиною не варто знущатись, бо про неї пам’ятає та знає ціла країна.

«Якщо увага велика, то в будь-який момент можуть прийти перевірити чи в’язня катували, чи з ним щось робили інше. Навіть якщо ув’язнений листівку не  отримає, все одно вона свою роль зіграє», – каже Ігор Котелянець.

Погодилась з ним і Олександра Романцова.

«Поки людину не назвуть, в тюрмі в Росії на неї не звертають увагу, і можуть зробити все,що завгодно. А коли за людиною вже слідкують, про неї піклуються, про неї чутно, то навіть рівень пресингу  стає менший – таким чином ми можемо допомогти», – запевнила активістка.




Юлія КАРМАНСЬКА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром