«Я візьму своїх онуків і приведу на Майдан»: минув перший день фестивалю Docudays UA

29 Листопада 2016, 09:18
1723

Короткометражні фільми «Євромайдан SOS», «Крим SOS» та «Мова» із циклу «Енциклопедія Майдану» викликали схвальні реакції та отримали порцію оплесків від глядачів.

Лучани мали нагоду переглянути фільми під час першого дня ​Мандрівного​ міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Волині. Стартували кіноперегляди в Палаці культури міста Луцька, у понеділок, 28 листопада.

1



1

1

1

Цьогоріч організатори обрали тему «Крізь ілюзії». Пояснила назву заходу координаторка Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Волині Богдана Стельмах.

«Не вірили, що українці можуть об’єднатися навколо спільної ідеї. Подолали ці ілюзії і продовжують долати країни, які зовсім по-іншому сприймали Україну, а іноді навіть і не знали, де вона знаходиться на карті світу. Мабуть, ми долаємо ілюзії з приводу того, якими є наші сусіди і як потрібно вести інформаційну політику та загалом захищати свою державу», – розповідає координаторка дійства.

У програмі фестивалю є 24 фільми різної тематики. Вже традиційно покажуть стрічки, де йтиметься про насильство над жінками, оскільки організатори фестивалю кожного року долучаються до міжнародної акції «16 днів проти гендерного насильства».

У перший день дійства глядачам показали короткометражки про Майдан.




«Цього року фільми Сергія Лисенка про тих людей, які Майдан тримали на собі, тобто про цей невидимий батальйон, який надавав волонтерську допомогу», – каже Богдана Стельмах.

У самих стрічках лунали фрази, які вражали сміливістю, трагічністю, а інколи і трагікомізмом.

«Я візьму своїх онуків і приведу на Майдан», – запевнила з екрану волонтерка «Євромайдан SOS». На її думку, саме там варто буде розповідати цю історію її молодості.

«Коли я говорю українською, з Кремля падає цегла», – жарт з фільму «Мова», де люди, які завжди говорили російською, поставили за мету вивчити державну мову. Для них волонтери проводили і продовжують проводити постійні заняття.

До перегляду, а згодом і обговорення фільмів, долучилися: активістка «Євромайдану SOS» Олександра Романцова, жителі Луганська, які вже три роки мешкають в Луцьку, та активісти луцького Майдану: Михайло Шелеп, Марія Доманська, Михайло Наход, та Богдан Шиба


1







 

Юлія КАРМАНСЬКА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром