Села під Луцьком споживають 10% всієї електрики області

24 Серпня 2019, 08:18
1655

Луцький район є найбільш густонаселеним в області, а його мешканці споживають майже 10% електроенергії.

Про це повідомляє прес-служба ПрАТ «Волиньобленерго».

Енергетики протягом 2019-2020 років заплановали провести реконфігурацію розподільних мереж 10 кВ Луцького району.

Адже цей район є найбільш густонаселеним в області, споживає майже 10% електроенергії, тож саме тому для забезпечення надійного електропостачання ПрАТ «Волиньобленерго» щонайперше виконає масштабний і дороговартісний обсяг робіт.

Одним із головних заходів стане реконфігурація лінії 10 кВ 41-01 із встановленням закритої трансформаторної підстанції у селі Струмівці Луцького району. Вартість таких робіт складає 3,8 мільйона гривень.

У 2018 році у ПрАТ «Волиньобленерго» уже був розроблений цей проект. На початку 2019-го  оголосили тендер через систему державних закупівель «Прозорро»  на виконання будівельно-монтажних робіт. У квітні 2019 року уклали договір із переможцем торгів, а в травні проплатили аванс.

За час, що минув від оплати робіт підряднику, можна було би не тільки розпочати, а й завершити будівництво підстанції. Проте через те, що досі немає рішення органу місцевого самоврядування  щодо виділення земельної ділянки у Струмівці, «Волиньобленерго»  не може розпочати  будівництво об’єкта електромережі. Сподіваємося, що найближчим часом таки відбудеться сесія місцевих депутатів і вони ухвалять рішення, яке дозволить розпочати ці роботи.

Ще одна проблема, яка ставить під загрозу надійність електропостачання не тільки Луцького району –  чистка трас електроліній. Часто власники не допускають енергетиків до чищення трас від дерев, які вростають у лінії електропередачі,  аргументуючи –  «ця груша добре родить» чи «цей садок ще мій дід посадив».

Мало того,  відповідно до Правил охорони електричних мереж, саме власники та орендарі земельних ділянок відповідають за насадження в охоронних зонах і мають стежити за їхнім станом.

У «Волиньобленерго» сподіваються, що ця ситуація нарешті зрушить із мертвої точки, адже зарослі лінії електропередачі є причиною 80% відключень.

Читайте також: Цілеспрямовано руйнується транспортна інфраструктура: лучанин просить підтримати петицію

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024