Ранок на ДПЗ: як активісти, спортсмени та гінеколог варили борщ
Уже традиційно кожного недільного ранку лучани, що мешкають на ДПЗ, йдуть на зарядку та майстер-клас з приготування здорової їжі.
Розминались та навчались варити справжній український «здоровий» борщ 27 листопада, у спортивному клубі «Стріла».
Розпочали ранок лучани з активних вправ, які мешканці ДПЗ самі підібрали для сьогоднішнього заняття. Після 30 хвилин зарядки стартував майстер-клас із приготування українського борщу. Провела його громадська активістка Наталія Тарапата.
Особливістю цієї страви є те, що вона приготована у спеціальному посуді, який дозволяє готувати будь-які страви без додавання води – у сковорідці WOK.
Наталія Тарапата розповіла учасникам майстер-класу, чому така їжа є смачнішою та кориснішою.
«У воді та при термообробці продукти віддають рідині свої поживні речовини. Наприклад, якщо ми варимо вінегрет, зливаємо воду то, по суті, все корисне зникає разом з нею. Нам залишається «жмих», який ми їмо. Важливо готувати їжу із закритою кришкою. Причина така ж: коли посуд відкритий – харчові поживні речовини випаровуються в повітря, а коли закритий – все корисне залишається всередині», – ділиться секретами приготування Наталія Тарапата.
З її слів, якщо дотримуватись цих порад, то продукти набуватимуть високої харчової цінності, а смак буде яскравіше виражений. Тому кришку піднімали тільки для того, щоб додати необхідні продукти та скуштувати страву, а воду додали в кінці приготування.
Готувати, а потім і їсти борщ допомагали всі учасники зарядки. Проте традицій порушувати не стали і, поки він варився, влаштували посиденьки з липовим чаєм та свіжозвареною кавою. Говорили, звісно ж, про кулінарію.
Наталія Тарапата розповіла, що сковорідка WOK дозволяє смажити, варити на пару, тушкувати і одночасно робити від п'яти до семи страв.
«На одній із наших зустрічей ми зробимо сім страв», – пообіцяла активістка.
На зарядку, здебільшого, приходять постійні відвідувачі, проте сьогодні вперше у спортивний клуб «Стріла» завітали працівники Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №1. Гінеколог Володимир Дроботько допомагав у приготуванні та дегустуванні борщу.
«Борщ чарівний, а ще дуже сподобався колектив. Він настільки дружній, життєрадісний, позитивний, що страва вийшла просто надзвичайною. Я бажаю всім жителям району ДПЗ частіше відвідувати у недільні дні майстер-класи, покращувати своє здоров’я та заряджатись позитивом на весь тиждень», – сказав Володимир Дроботько.
Наступного разу організатори майстер-класу пообіцяли приготувати гарбузовий крем-суп та імбирне печиво.
Текст та фото Юлія КАРМАНСЬКА
Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром
Коментарі