Пам’ять жертв Голодомору вшанували ходою та відкриттям пам’ятника

27 Листопада 2016, 09:22
6631

Скорботна хода, освячення пам’ятника християнському милосердю волинян та панахида за померлими від Голодомору 1932-1933 років – так вшановували пам’ять загиблих у суботу, 26 листопада.

На Театральному майдані зібрались усі небайдужі для того, щоб пройти до Замкової площі та виразити свою скорботу за жертвами Голодомору.













Перед безпосереднім пунктом призначення, хода зупинилась біля Хрестовоздвиженської церкви. Там відкрили та освятили пам’ятник християнському милосердю волинян.

«Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник християнському милосердю на ознаку глибокої вдячності волинянам, які ділилися з ближніми хлібом насущним, рятували від голодної смерті. В день відкриття особливими словами вдячності згадуємо автора ідеї його спорудження – Григорія Гуртового та бувшого голову облдержадміністрації Бориса Клімчука, який підтримав цю ідею та знайшов перші кошти на його спорудження», – зазначив Луцький міський голова Микола Романюк.

Відкрили пам’ятник Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, Микола Романюк, заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк та один з ініціаторів спорудження пам’ятника Андрій Бондарчук.




Після цього митрополит Луцький і Волинський Михаїл освятив «символ вдячності порятованих своїм рятівникам» та відслужив панахиду за жертвами Голодомору.




Згодом хода рушила до Замкової площі. Там її учасники запалили свічки та вшанували загиблих під час Голодомору 1932-1933 років хвилиною мовчання.





Представники духовенства та влади закликали не забувати про цю величезну трагедію історії українського народу.

«Смерть від голоду страшна, але страшнішим за неї може стати забуття цього злочину проти українського народу», – сказав  міський голова Микола Романюк.

На площі запалили більше 300 лампадок, якими утворили контур великого хреста. До акції «Запали свічку» долучились як старші люди, так і діти та студенти, які бережно викладали фігуру перед Луцьким замком.











 

Юлія КАРМАНСЬКА

Фото Юлії КАРМАНСЬКОЇ та Романа ДОМБРОВСЬКОГО

Коментарі
27 Листопада 2016, 14:09
пам'ятника милосердю згадайте добрим словом Андрія Бондарчука, який довів справу до логічного кінця
27 Листопада 2016, 14:33
Який дебільний памятник як і уся Волинь. <br/>Інтелекту у влади 0,0% дацючка знову взула владу своїм маразмом, Гидота.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром