Лучани продовжують скаржитись на сморід в місті

16 Серпня 2019, 12:15
фото ілюстративне 1850
фото ілюстративне

У Луцьку відбулося чергове засідання тимчасової міжвідомчої комісії з питань подолання негативної екологічної ситуації у місті.

Захід відбувся у п'ятницю, 16 серпня, – пишуть на сайті Луцької міської ради.

Участь взяли секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, заступник міського голови Костянтин Петрочук, члени робочої групи, представники ініціативної групи лучан «За чисте повітря!», які спільно із владою шукають шляхи подолання цієї проблеми.

Як зазначила на початку начальник відділу екології Оксана Тарабанюк, за чотири дні надійшло 8 звернень від мешканців міста щодо неприємного запаху. Переважно це були поодинокі звернення з таких вулиць: Європейська, Волі, Данила Галицького, Гулака-Артемовського, Бенделіані, Ковельська Корольова, Хурсенка. 15 серпня жодної скарги на сморід на гарячу лінію не надходило.

За словами начальника відділу «Група швидкого реагування» департаменту муніципальної варти , 15 серпня інспектори здійснили виїзд на поля фільтрації, аби перевірити, як відбувається засипання мулових майданчиків. Вони побачили, що роботи тривають, але на деяких ділянках просочується барда, і спричиняє неприємний запах. Також було перевірено інформацію, яку 12 серпня оприлюднив Сергій Шараєвський, про наявність фекальних відходівбіля одного з люків на вулиці Мамсорува і велике скупчення сміття. Інспектори обстежили цю територію і побачили, що сміття прибране, а трубу відремонтовано. Нових звернень щодо неприємного запаху на гарячу лінію ГШР не надходило.

Начальник управління охорони здоров’я Микола Якимчук додав, що станом на сьогодні нових звернень до медичних закладів зі скаргами на погіршення стану здоров’я не надходило. Загалом за весь період моніторингу до медичних установ через вплив неприємного запаху на здоров’я та самопочуття звернулося 9 осіб.

Представник КП «Луцькводоканал» пояснив ситуацію щодо наявності фекальних відходів та сміття. За його словами, це виникло через забиту каналізацію у селі Рованці на вулиці Промисловій, 2, що спричинило витік фекалій. Ці стоки доходили на значні відстані. При цьому жодних інших порушень чи будь-яких неприємних запахів поблизу інших каналізаційно-насосних станцій не зафіксовано.

За словами заступника міського голови Костянтина Петрочука, що нещодавно було отримано лист від Луцької райдержадміністрації, у якому йдеться про те, що припинення господарської діяльності ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ТзОВ «Біопек» через погіршення стану навколишнього середовища не є їхньою компетенцією.

«Зараз ми бачимо, що ситуація із поширенням смороду у Луцьку повторюється. Як у 2017 та 2018-му роках після того, як мелясна барда вивозиться на сільськогосподарські угіддя, неприємний запах стає менш інтенсивним і невдовзі повністю зникає. Станом на сьогодні ми констатуємо, що основне джерело смороду, який дошкуляє лучанам - це діяльність ТзОВ “Біопек”, і зараз підприємство проводить заходи щодо його усунення. Зі свого боку ми вимагаємо від них гарантій того, що у наступному році проблема не повториться», – зазначив секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт .

Також він зауважив, що до цього часу не було отримано жодної відповіді від сільськогосподарських підприємств, які приймали мелясну барду на переробку щодо місць її зберігання, адже неналежне зберігання також може спричинити сморід.

«Водночас ми визнаємо, що у місті можуть бути присутні й інші, локальні джерела неприємного запаху, над виявленням яких робота буде продовжуватися і надалі», – додав Григорій Пустовіт.

Наступне засідання міжвідомчої комісії відбудеться 29 серпня.

Читайте також:  Григорій Недопад — про сморід, активістів, амбіції та політику.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром