Район Володимирської: сусіди, які не дебоширять

23 Вересня 2015, 10:20
1873

На вулиці Нахімова мешканці чотирьох приватних будинків проживають поряд із кладовищем.

Щоб побачити на власні очі, як лучанам живеться поряд із цвинтарем, і запитати, чи не бояться вони такого сусідства, кореспондент Район.Луцьк вирушив туди, де знайшли свій спочинок сотні лучан.

На вулиці прибудинкові території справді межують із кладовищем. Прогулюючись між могилами, біля одного з входів одразу бачу купу сміття, не лише з цвинтаря, а й побутового. Гробовище захаращене, багато зарослів. Що ближче до виходу, який знаходиться біля церкви, то чистіше стає кладовище. А біля самих воріт, з боку церкви, під парканом також лежить купа сміття.




На вулиці порожньо, тож сам навідуюся в гості до її жителів. Будинок № 1 обнесений високим парканом, двері зачинені. Візит не вдався.

Іду на сусіднє обійстя № 3. Відчиняю хвіртку, на подвір’ї нікого не видно. Гукаю: «Доброго дня!». З сарайчику виходить літня жіночка і запитує, хто такий. Познайомилися, жінку звати Лідія.

«Я тут не проживаю, приходжу сюди провідувати сестру свого чоловіка. Навіть ввечері буває приходжу і все одно не страшно. Хоч не мертвих треба боятися, а живих», – привітно розповідає пані Лідія.

Через кілька хвилин з дому вийшла і сама господиня – 85-річна пані Надія, яка проживає тут з 1950 року.

«Зараз мені не страшно, та й як тільки тут оселилися, також не боялася. Було лише шкода померлих людей. Погано тільки, що огорожу біля нас не хочуть робити, стара вже, погнила і розвалюється. Там, де люди бачать, то обгородили. А біля будинків воно нікому не треба», – скаржиться бабуся.


Підходжу до будинку № 5, двері відчинені навстіж. Заходжу, на зустріч виходить господиня. Представляюсь. Жінку також звати Лідія, розмовляє неохоче. Каже, що проживає тут вже 30 років.

«Мені не страшно. Сусіди спокійні, не дебоширять», – усміхається, маючи на увазі померлих.

Додає, що раніше могилки були закриті для захоронень, а тепер знову дозволили хоронити померлих,  попри те, що це заборонено санітарними нормами.




 

Свою подорож я завершив біля будинку № 7, на паркані якого побачив табличку з написом «В дворі злий пес». Оскільки на подвір’ї нікого не було, вирішив повірити напису і, не випробовуючи долю, пішов звідти.

Віталій МОТРУНЧИК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром