Як перевіритися на СНІД

22 Вересня 2015, 15:04
20560

У Луцьку збільшується кількість людей, які хочуть здати аналізи на наявність вірусу імунодефіциту.

У Центрі профілактики та боротьби зі СНІД розповідають, що в осінній та весняний період охочих пройти обстеження зазвичай збільшується.  Проте і досі є люди, які бояться цієї процедури.

Район. Луцьк дізнавався, що чекає на пацієнта, який переступив поріг Центру.

Крок перший.

Перший кабінет, куди потрапляє людина – це «Довіра». Так називається він не дарма,  адже там пацієнта зустрічає практичний психолог Інна Ковальчук. Вона готує клієнта до процедури.

«Люди приходять з різною  метою – це може бути як профілактика, так і довідка для роботи», — розповідає Інна Ковальчук.

Щонайперше психолог з’ясовує причини, які спонукали людину прийти на обстеження, дізнається про те, коли і за яких обставин пацієнт міг інфікуватися.

«Дуже часто люди не хочуть говорити про справжню причину занепокоєння. Ми цього не вимагаємо.  Основне, щоб людина сказала, коли саме вона могла інфікуватися, адже вірус  може проявитися через три місяці  або й пізніше. Можливо, пізніше доведеться здати ще кілька аналізів», – розповідає пані Інна.

У кабінеті інформують про  характер хвороби та пояснюють, за яких обставин можна інфікуватися. Окрім того, на прийомі лікар розповідає, що позитвний результат свідчить про наявність вірусу імунодефіцину.

«Часто буває, що після розмови людина не йде на аналіз,  або, здавши кров, просто не приходить по результати. Тому важливо все правильно пояснити і не налякати пацієнта», – каже спеціаліст.

Також у кабінеті «Довіри» з'ясовують, чи бажаєте ви представлятися. Якщо аналіз потрібний для роботи, то обов’язково треба надати паспортні дані.

А коли – з метою профілактики, то пацієнт сам може обирати: називати своє ім’я чи ні. Проте у будь-якому випадку лікарі обіцяють конфіденційність.

Якщо людина обирає анонімність, то вона отримує спеціальний код у вигляді набору цифр та літер. Саме за цим кодом пацієнт згодом дізнається про результати аналізу. 

Головна мета лікаря на цьому етапі – пояснити необхідність та важливість здачі крові.  А також скласти план зменшення  ризиків захворювань у майбутньому (використання презервативів, стерильних шприців тощо). 

Після розмови та згоди пацієнта на аналіз, психолог видає направлення на процедуру.

Крок другий.

Наступний кабінет – маніпуляційний, він знаходиться навпроти. Туп пацієнта зустрічають досвічені медсестри, які беруть кров на аналіз. 

Стандартно для аналізу на СНІД кров беруть із вени. Медична сестра Олена Литвин заспокоює, що процедура буде швидкою та безболісною.

Зі шприца кров потрапляє до пробірки під певним номером. Той же номер буде зазначений у реєстраційному зошиті навпроти прізвища пацієнта або його коду, якщо процедуру проводять на правах анонімності.

Наприкінці дня усю зібрану кров відносять у лабораторію.

Крок третій.

Через один-два дні пацієнтові кажуть прийти по результати аналізу. І знову ж таки з пацієнтом в першу чергу працюватиме психолог. У разі негативного результату, лікар ще раз проконсультує про можливі шляхи інфікування та розповість, як убезпечити себе у майбутньому.

Зовсім інша ситуація, якщо результат аналізу виявився позитивним.

«Тоді пацієнтові доводиться пояснювати, що, оскільки є підозра на інфікування, то кров відправлено на дообстеження і кінцевий результат буде відомий лише через місяць. Звичайно, важко підготувати до того, що людина може бути інфікована. Коли проходить термін додаткового обстеження,  то ми розповідаємо, що аналіз виявився позитивним і наявність вірусу у крові є очевидною. Звичайно, якщо пацієнт хоче, то можна пройти повторне обстеження», – розповідає Інна Ковальчук.

Головне, кажуть у Центрі, не боятися пройти обстеження, бо це допоможе заспокоїти себе та у разі потреби убезпечити від інфікування своїх рідних та близьких. А ще вони наголошують, що процедуру кожен охочий може пройти безплатно.  

Софія СІЧКУН

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром