Газовики Західного регіону вдосконалювали знання на Волині

12 Серпня 2019, 13:47
1735

Сім 7 бригад аварійно-диспетчерських служб 104 (АДС) АТ «Львівгаз», АТ «Івано-Франківськгаз», АТ «Тисменицягаз», АТ «Рівнегаз»,  АТ «Житомиргаз», АТ «Чернівцігаз»  і  АТ « Закарпатгаз»  змагались за звання найкращої в Західному регіоні. А також  за право взяти участь у фіналі III Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності бригад АДС «Наша майстерність – Ваша безпека», який відбудеться 3 вересня у Вінницькій області.

Навчально-тренувальний полігон, що в Рожище на Волині, є найбільшим у Західній Україні. Йому 15 років. Тут свої професійні навички та знання постійно вдосконалюють фахівці компанії АТ «Волиньгаз» із аварійно-диспетчерської служби, спеціалісти, які виконують КПО – комплексне приладове обстеження,  служби контролю за виробництвом.

Вони щодня  забезпечують безаварійне та безперебійне газопостачання в оселі понад 245 тисяч волинян і декількох тисяч підприємств та організацій різних форм власності на території області.

Упродовж трьох днів, 7-9 серпня, на полігоні почерпнули нові знання й більше 30 учасників Всеукраїнських змагань бригад АДС.

Серед них і Лідія Білик – єдина жінка-майстер на цьому конкурсі, всі решта майстри - чоловіки. В компанії «Івано-Франківськгаз» колись працювала її мама, тож обрала  сімейну стежку – газову. Не жалкує і працює вже 25 років.

«Мені дуже подобається моя робота, бо несемо людям тепло в дім, оберігаємо їхнє майно, робимо добру справу щодня. І ми працюємо для того, щоб задовільнити потреби населення. Постійно цікавлюся всіма технічними новинками, нововведеннями, намагаюсь завжди почерпнути нового досвіду», – розповідає учасниця Всеукраїнських змагань Лідія Білик.

Майстер АДС з Івано-Франківська зізналась нам, що під час виконання завдань, що в умовах професійного конкурсу, багато чому встигла навчитись. Пані Лідія має технічний склад мислення і чоловічий характер, тож постійно вдосконалюється і просто дуже любить свою аварійну роботу. Жінка-майстер чітко дає команди колегам-чоловікам у своїй бригаді  АДС і вони їх виконують.

 «Змагання важливі тим, що одержую найцінніший досвід на полігоні, тут просто неба. Багато дізнаюсь такого, чого в нашому регіоні не застосовують. Як відомо, аварійна служба повинна швидко локалізовувати небезпечну ситуацію. На полігоні, в приямку ми відкривали шурф, накладали бандаж та локалізовували аварійні ситуації, а потім передавали іншим службам. Викликали ГЕМ і передавали їм з офіційним підписом. Наша робота потребує витримки та чіткості дій усіх учасників. Спеціалістам не можна помилятися та хвилюватися, бо ми першими прибуваємо в епіцентр лиха, на надзвичайну ситуацію та повинні оперативно виявити і ліквідувати загрозу життю людей», – додає майстер Лідія Білик.

Всеукраїнський конкурс професійної  майстерності  бригад АДС «Наша майстерність – Ваша безпека» відбувається вже третій рік поспіль. Волинський полігон для проведення подібних змагань обирають уже вдруге.

«Дуже раді на Волині приймати найсильніші команди АДС Західної України. Всі учасники мають високий рівень професійної підготовки. Перед нами головне завдання-підвищення майстерності працівників для забезпечення безаварійного та безперебійного газопостачання всіх споживачів. Аварійно-диспетчерська служба в кожній області працює 7 днів на тиждень і 24 години на добу», каже голова правління АТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя.

У першому етапі III Всеукраїнського огляду-конкурсу бригад АДС брали участь команди в складі 5-ти осіб: один майстер, два слюсарі з експлуатації та ремонту газового устаткування, один диспетчер газового господарствата та водій автотранспортних засобів.  Найкращі газовики проходили кілька конкурсних етапів, результат яких оцінювала спеціальна комісія з 12 осіб.

Для всіх команд однакові умови виконання практичних дій, ситуації та завдання.

Представники комісії оцінювали рівень оснащення аварійного автомобіля, теоретичні знання фахівців, наявність документації, швидкість одягання протигазу та рятувальних засобів. Головне завдання змагань  оперативно та правильно локалізувати бригаді аварійні ситуації.

«Усім учасникам конкурсу для практичних дій з локалізації аварійної ситуації відповідно до ввідної «Запах газу на вулиці» (локалізація аварійної ситуації на підземному газопроводі) на полігоні встановлено час виконання – 60 хвилин. Якщо керівник робіт (майстер) вирішував, що бригаді АДС потрібно було ще додаткових 15 хвилин для виконання завдання, то журі їх надавало, але  нараховували тільки половину визначених балів за виконані роботи», розповів експерт конкурсної комісії Сергій Круковець.

Кожна бригада АДС під час роботи на полігоні використовувала один витокошукач безкомпресорного типу для визначення місць витоків газу на надземних газопроводах (мильною емульсією користуватися заборонено), один витокошукач компресорного типу для визначення місць витоків газу на підземних газопроводах, один трасошукач для підземних газопроводів та один шахтний інтерферометр (ШІ) за потреби.

При знаходженні підземного газопроводу журі оцінювало правильне визначення фахівцями траси газопроводу, правильність підключення та встановлення генератора трасопошукового приладу, місце заземлення, наявність та використання пристосувань для розмітки траси.

Зі слів Сергія Круковця, при обстеженні підземного газопроводу та визначенні витоків члени конкурсної комісії оцінювали дотримання правил першочергово охорони праці та техніки безпеки: при бурінні (шпилькуванні), навички роботи з високочутливим газоіндикатором або течошукачем, наявність та справність інструментів для його виконання, наявність та використання при позначенні траси газопроводу та виявлених витоків газу з підземного газопроводу (прапорці, штирі, пробки, кришки), правильне використання засобів індивідуального захисту.

Ініціатором Всеукраїнського конкурсу аварійно-диспетчерських служб газорозподільних підприємств є «Укргазпофспілка».  Із 38 газорозподільних підприємств України 21 команда цьогоріч бере участь у цих Всеукраїнських змаганнях. Вони тривають впродовж серпня в трьох регіонах – Західному, Центральному та Східному.

«Організовуємо конкурс, щоб підвищити професійний рівень наших працівників. Щоб вони могли працювати в нинішніх складних умовах і в нелегкий час при недостатньому рівні заробітної плати. Працювати для того, щоб подати безаварійно та безперебійно газ нашим споживачам. За три роки ми переконались, що професійний рівень  дуже зріс.  Проблеми поки в галузі за чотири роки незмінні – НКРЕКП досі не переглянула тариф на розподіл, іншими словами транспортування природного газу. А це б дозволило нам підняти заробітну плату працівникам і якісно підвищити рівень виконання всіх робіт. А поки з 80-ти тисяч звільнилось  близько  30 тисяч фахівців», зауважив Голова профспілки газових господарств України Сергій Копанічук.

 Вперше на змагання Всеукраїнського рівня на волинський полігон завітав завідувач сектору НКРЕКП на Волині Андрій Козачук.

«Я дуже вражений тим, що побачив тут: рівнем оснащення полігону та рівнем професійної підготовки бригад АДС. Досить непогано працюють і учасники змагань, і члени комісії. Дійсно такі змагання необхідні, бо підвищують рівень кваліфікації фахівців і відповідно це дає можливість вберегти життя людей. Найближчим часом анонсований перегляд тарифу на розподіл газу. До повноважень нашого сектору в регіоні це питання не належить. На Волині ми проводимо громадські обговорення тарифу та будемо надіятися, що найближчим часом його таки переглянуть», поділився думками представник сектору НКРЕКП в області Андрій Козачук.

Змагалися та надіялися на кращі часи і перемогу всі учасники конкурсу-огляду, але, схоже, в максимально наближених до реальних умов довелось попрацювати на полігоні рівненським газовикам. Під акомпанемент волинського дощу брагада АДС з «Рівнегаз» максимально швидко та точно виконала одине із завдань  – знайшла витоки газу на підземному газопроводі.

За результатами виступів на першому етапі III Всеукраїнського конкурсу бригад АДС перемогла команда з АТ «Рівнегаз». Вона набрала найбільше балів – 457, 50. Із незначним відривом  0,25 бала друге місце в команди з АТ «Чернівцігаз» (457,25 балів). І бронза  в руках фахівців із АТ «Львівгаз» ( 411,50 балів ), 4 місце – АТ «Житомиргаз» (397,25 балів), 5 місце – АТ «Івано-Франківськгаз» (393,25 балів), 6 місце – АТ «Закарпатгаз» (385,50 балів) та 7 місце в АТ «Тисменицягаз» (340,75 балів). 

Кращі аварійні бригади Східного та Центрального регіонів будуть визначені 13-15 та 20-22 серпня відповідно в Сумській і Житомирській областях.Волинь представлятиме команда АДС з Нововолинська, яка поїде до м.Житомир 20-22 серпня. А фіналісти трьох етапів Всеукраїнських змагань зустрінуться 3 вересня у Хмільнику Вінницької області, де й буде визначений переможець.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024