Як проходив фестиваль українського духу «Бандерштат-2019»

07 Серпня 2019, 11:09
3457

10700 відвідувачів зібрав тринадцятий за ліком фестиваль українського духу «Бандерштат».

Масштабне культурне дійство відбулося 2-4 серпня у селі Рованці під Луцьком, – йдеться на сайті фестивалю.

Цьогоріч Бандерштат пройшов за підтримки Міністерства культури України, оскільки здобув перемогу в конкурсі проектів громад «Малі міста – великі враження». Також партнерами фестивалю є Луцька міська рада та Боратинська об’єднана територіальна громада.

Бандерштат-2019 відвідали не лише гості з різних куточків України, а й зі США, ОАЕ, Ізраїлю, Франції, Польщі та Білорусі.

Розпочався фестиваль з атмосферної ватри, на якій виступили Сергій Василюк (Тінь Сонця), та Святослав Бойко і Олександр Козинець (Широкий Лан). Загалом зі сцени Бандерштату запалювали всіма улюблені: Бумбокс, Тартак, Kozak System, Один в каное, Vivienne Mort, Space of Variations, KARNA, Epolets, Qarpa, Роллікс, Фіолет, Жадан і Собаки, FliT, BAKENBARDY, DETACH, Гурт [O]. Щоночі бандерштатівці відривались під сети від діджеїв: Dj Tapolsky, Micik Gonibez  та Dan Alien.

Особливо гордістю цьогорічного фестивалю стала літературна сцена, яка зібрала топових поетів та письменників України: Ірена Карпа (презентувала свій новий роман «Добрі новини з Аральського моря»), Юрко Іздрик, Олександр Ірванець, Макс Кідрук, Дмитро Лазуткін, Іван Семесюк, Павло Матюша, Ігор Астапенко, Павло Коробчук, Олександра Гонтар та арт-директор фестивалю Бандерштат Сергій «Колос» Мартинюк, який презентував свій роман «Капітан Смуток» та прочитав кілька віршів.

Неабияк порадувала гутіркова сцена фестивалю. Її традиційно відкрило братство ветеранів ОУН-УПА. Впродовж трьох днів відвідувачі спілкувались з цікавими спікерами: Яніна Соколова презентувала свій проект «Я, Ніна»; Сергій Стерненко розповідав про ініціативу «Хто замовив Катю Гандзюк»; про сортування сміття, еко-упаковку та еко-волонтерський рух розповідали Людмила Осипчук та Ірина Білик, про підготовку та перемогу наших ветеранів у Іграх Нескорених – Майя Москвич, Юрій Дмитренко, Андрій Усач; Катерина Приймак – про жіночий ветеранських рух, проект «Амбасадор», фільм «Невидимий батальйон» тощо.

На фестивалі «Бандерштат» не забули і про розваги для наймолодших відвідувачів. Впродовж усіх днів працювало дитяче містечко з насиченою програмою. Діти з художницями розмальовували півтораметровий тризуб, виготовляли листівки «Я – українець», відвідували уроки гончарства, навчились робити ляльки мотанки, бавились в настільні ігри та розважались на ігровому майданчику.

Насичена спортивна програма заряджала енергією та позитивом. Ранок у бандерштатівців починався з занять йогою. Також відбулися змагання з волейболу, футболу, відкриті тренування з місцевими спортивними клубами. А любителі полоскотати свої нерви взяли участь у нічному «Horror quest». Окрім того, відвідувачі взяли участь у флешмобі за здоровий спосіб життя та разом відтиснулись більше тисячі разів.

У знак підтримки полонених моряків, які 25 листопада 2018 року були незаконно захоплені російськими військовими та утримуються на території країни-агресора, «бандерштатівці» провели масштабний флешмоб – відвідувачі вишикувались у фігуру якоря та увімкнули ліхтарики.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром