Сморід у Луцьку: відбулося чергове засідання комісії

06 Серпня 2019, 10:37
у Луцьку говорили про сморід 2391
у Луцьку говорили про сморід

У Луцьку відбулося чергове засідання комісії з боротьби зі смородом. Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович долучилася до засідання робочої групи.

Про це йдеться в дописі першого заступника міського голови Григорія Недопада у Facebook.

Як зазначає посадовець, «найбільша складність для лучан полягає у тому, що виробництво заводу «Біо Пек» знаходиться на території Луцького району, а вирішити проблему намагається місто Луцьк, яке не має законодавчих можливостей вплинути на його закриття».

«Головний позитив засідань нашої робочої групи – це спільна робота Луцької міської ради з активістами, за участю всіх керівників виконавчих органів Луцької міської ради. Такого відкритого і конструктивного діалогу громади та влади в Луцьку, мабуть, ще не траплялося. Замість обвинувачень і суперечок лунають пропозиції та варіанти вирішення ситуації, процес взаємодії відкритий для всіх бажаючих. І саме такий метод комунікації доводить, що міська рада діє спільно із громадськими активістами, ми знаходимось по один бік і детально вивчаємо всі можливі причини смороду та шляхи їх усунення», – переконує Недопад.

Активісти громадської організації «За чисте повітря. Луцьк» повідомили, що на полях фільтрації засипають вапняком вже третю карту, і сморід не настільки різкий і сильний.

«Хотілось би вірити в те, що «Біо Пек» дійсно налаштований на вирішення проблеми. Але не забуваймо, що й в минулі роки запах поступово зникав у серпні, коли барду продають сільськогосподарським підприємствам для удобрення ґрунтів. Схоже, представники громадської організації «За чисте повітря. Луцьк» готові надати кредит довіри підприємству «Біо Пек». Якщо активісти погоджуються із умовами заводу, це їх право і їм, зрештою, потрібно буде давати пояснення громаді міста», – йдеться в дописі.

Проте представники Луцької міської ради переконані в тому, що проблема зі смородом №1 – це виробництво біоетанолу заводом «Біо Пек» і злив відходів виробництва на поля фільтрації цукрового заводу. Аналогічна ситуація склалася в кожному місті України, де виробляють біоетанол, – стверджують в мерії.

«В Узині, на Вінничині, в Гайсиниі – всюди, де працюють біоетанольні заводи, люди задихаються від смороду. Не заперечуємо, що ця причина не єдина. Але спочатку потрібно розібратися з основною. Якщо цукровий завод дійсно налаштований на вирішення проблеми – це стане полегшенням для всього Луцька. Якщо ж ні – підтримаємо громаду у боротьбі за закриття заводу», – пише Недопад.

Щодо роботи очисних споруд і каналізаційно-насосних станцій, Луцькрада організовує для активістів та преси поїздку на очисні споруди КП «Луцькводоканал», яка відбудеться вже цього четверга о 14:00.

«Керівник підприємства Віктор Гуменюк готовий надати всю інформацію щодо роботи очисних та напряму спілкується із активістами. Виконавчі органи Луцької міської ради сьогодні демонструють максимальну відкритість і готовність до співпраці разом із активістами та громадою міста. Використовуємо більш сучасні підходи у роботі, аби замінити чутки та взаємні обвинувачення на продуктивну співпрацю та отримання всієї інформації «з перших уст», – переконує посадовець.

Читайте також: Сморід у Луцьку набрав загрозливого характеру, – прокуратура








Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром