У Луцьку проживає двоє сторічних містян

21 Вересня 2015, 16:36
1779

Територіальний центр соціального обслуговування міста піклується про двох осіб, які зуміли перетнути столітній рубіж. 

Уже близько 20 років  до 103-літньої Єлизавети Лавринюк двічі на тиждень навідуються працівники соціальної служби. Вони допомагають племінниці бабусі Людмилі Совпис, якій вже теж більш як 70 років, доглядати стареньку і поратися по господарству.

Зараз таку місію більше року виконує соціальний працівник Юлія Мазурик. Жінка каже, що коли потрапила до Єлизавети Лавренюк, вона вже була сліпою.

«Я приходжу сюди двічі на тиждень. Допомагаю по господарству або консультую щодо різних питань. Тут живуть дві самотніх жінки, а Єлизавета Лавренюк взагалі не може ходити, тому до таких людей ми приходимо додому», – каже  Юлія Мазурик.

Більше про життя луцької довгожительки – у матеріалі «Історія лучанки Єлизавети Лавренюк, або Як живеться тим, хто побачив століття»

Соціальне обслуговування одиноким пенсіонерам, людям з обмеженими фізичними можливостями та іншим незахищеним верствам населення надає Територіальний центр соціального обслуговування міста Луцька. Тим, хто неспроможний вийти із дому, надають допомогу. Усі інші можуть прийти і скористатися різними послугами безпосередньо в установі. Директор територіального центру соціального обслуговування Галина Шатецька каже, що на день до них приходить близько двохсот осіб.

«Зараз у нас на обслуговуванні перебуває 4 038 осіб. Усі, хто потребує допомоги, мають право на двомісячне безплатне харчування у нашій їдальні. Тим, хто не має змоги прийти до нашого центру, соціальні працівники приносять їжу додому. У нас також можна отримати допомогу психолога, функціонують фізкабінети, кімната дарованих речей, тренажери, арт- та аромотерапія і заняття рукоділлям», – розповіла Галина Шатецька.

Директор центру також зазначила, що кожен має право сам обирати потрібні послуги. Соціальні працівники допомагають в оформленні документів, читанні преси та організації дозвілля, прибиранні приміщення, пранні білизни, митті вікон, та в інших справах, які визначаються при індивідуальному оцінюванні потреб.
До центру може звернутися кожен, хто потребує допомоги. Тож стареньких і немічних жителів самих у біді не лишають, а допомагають продовжити своє довголіття ще на десятки років.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром