Кум, брат,сват: як карають посадовців, які приховують приватні інтереси у роботі

24 Листопада 2016, 15:36
2042 Джерело: divannaya-sotnya.com.ua

Якщо посадові особи не повідомлять про можливий конфлікт інтересів під час прийняття рішень, вони можуть понести дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та навіть кримінальну відповідальність.

Про це йшлося у середу, 23 листопада, під час презентації положень антикорупційного законодавства та способів дії в ситуаціях виникнення потенційного та реального конфлікту інтересів.

Експерт з антикорупційної політики проекту ПРООН «Прозорість і доброчесність публічного сектору» Галина Кохан зауважила, що інформаційну кампанію «Конфлікт інтересів: треба знати!» проводять у 13 містах. Луцьк став третім обласним центром, куди завітали столичні гості.

Експерт ГО «Антикорупційний штаб» Антон Марчук зауважив, що конфлікт інтересів – це ситуація, коли службовець, виконуючи свої обов’язки, має особисту зацікавленість у тому чи іншому робочому рішенні.

До прикладу, посадовець бере участь у прийнятті рішення про закупівлю державним органом товарів у підприємстві, де працюють родичі службовця чи інші близькі особи, з якими може бути пов'язаний його приватний інтерес. У такому разі посадова особа повинна публічно повідомити про можливість конфлікту інтересів і відмовитися від прийняття рішення.

Якщо факт конфлікту інтересів допустили, посадовець може понести дисциплінарну, цивільно-правову (відшкодування матеріальної чи моральної шкоди), адміністративну (штраф від 1700 до 13600 гривень) та кримінальну відповідальність, коли приватний інтерес призвів до зловживання службовим становищем або ж отримання хабаря.

Оксана ВЛАСЮК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром