Велоекскурсія у Луцьку: що показують туристам

22 Вересня 2015, 15:46
6146

У рамках Європейського тижня мобільності у Луцьку відбулась безкоштовна велооекскурсія центральною частиною міста, яку проводив Центр надання туристичної інформації та послуг Луцької міської ради.

На подію прибуло лише двоє людей. Організатори пояснюють це тим, що її потрібно було проводити в суботу, тоді можливо було б більше людей. Незважаючи на невелику кількість охочих, екскурсію все ж таки вирішили проводити. Нашим гідом став студент Тарас Мельник, який навчається на 2-му курсі за спеціальністю «Туризм» Луцького національного технічного університету.

Обравши велосипеди, ми вирушили по вулиці Лесі Українки до Свято-Троїцького собору, далі була зупинка біля Музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка і Палацу культури міста Луцька. Трохи послухавши екскурсовода, ми попрямували до пам’ятника св. Миколаю, який знаходиться біля Луцької міської ради. Наступним пунктом став Монастир тринітаріїв.

Свято-Троїцький собор
Свято-Троїцький собор

Музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка
Музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка

Пам'ятник св. Миколаю
Пам'ятник св. Миколаю

Монастир тринітаріїв
Монастир тринітаріїв

Далі по маршруту – будинок будинок Кронштейнів (зараз Луцький медичний коледж). Екскурсовод розповів, що під час Другої світової війни в споруду влучив снаряд, але він не завдав суттєвих пошкоджень. Більше постраждала будівля від рук радянської влади, яка почала збивати усі декоративні елементи у 1928 році, адже вони вважались відсутністю естетичного смаку.

Будинок Кронштейнів
Будинок Кронштейнів

Затим екскурсійний маршрут пролягав біля Братського міста, Лютеранської кірхи, музею-аптеки, синагоги та мурів окольного замку.

Музей-аптека
Музей-аптека

Братський міст
Братський міст

Окольний замок
Окольний замок

Не оминув екскурсовод і будинку із химерами луцького скульптора Миколи Голованя.

«Раніше, коли садиба ще не була обгороджена, існувала традиція: туди приходили молоді пари і якщо їм вдавалося порахувати всі скульптури, які є на обійсті, то їхнє кохання мало бути довгим і щасливим», – роповів студент. 

Будинок скульптора Миколи Голованя
Будинок скульптора Миколи Голованя

Опісля нашу екскурсію продовжили розповіді про садибу Косачів, в якій знаходиться кімата-музей «Лесина вітальня». У цьому будинку Леся Українка проживала протягом одного року. До речі, по ліки письменниця ходила саме в ту аптеку, яка сьогодні є музеєм. 

Садиба Косачів
Садиба Косачів

Далі на нашому шляху були костел св. Петра і Павла і пам’ятка природи «Лесин Ясен».

Кафедральний костел св. Петра і Павла
Кафедральний костел св. Петра і Павла

Завершилась подорож біля В’їзної вежі замку Любарта, де Тарас Мельник розповів, що за легендою всі замки, які знаходяться на території Волинської області були з’єднані підземеллями.

Замок Любарта
Замок Любарта

Відверто кажучи, маловідомої інформації про обласний центр чи захоплюючих історій я так і не почув, однак прогулянка велосипедом була доволі приємною: молодий гід прекрасно впорався зі своїм завданням. Екскурсія тривала майже дві години.

Віталій МОТРУНЧИК

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром