Як діє територіальна виборча комісія і хто її очолює

21 Вересня 2015, 11:12
7772

До компетенції міської виборчої комісії належить утворення виборчих округів, реєстрація кандидатів, виготовлення виборчих бюлетенів, розподіл і контроль коштів для проведення виборів, контроль передвиборчої агітації, утворення дільничних виборчих комісій.

Виборча кампанія до місцевих рад стартувала 5 вересня. Луцьк синхронно підключився до цього процесу і пережив один із важливих етапів: формування територіальної виборчої комісії, фактично – команди людей, які будуть відповідати за організацію та проведення місцевих виборів, пише Комунальний патруль.

«Не важливо, як проголосують. Важливо, як порахують», – крилатий вислів товариша Сталіна, на жаль, не втратив актуальності й після розвалу авторитарної політичної системи радянської доби. Кількості схем для фальсифікації, вигаданих українськими політичними мужами, може позаздрити навіть дуже спритний фокусник.

Класика жанру – «каруселі», коли виборець вкидає заповнений заздалегідь у правильному місці бюлетень, а свій порожній виносить із дільниці й передає зацікавленим представникам кандидата за домовлену подяку. Ще один поширений прийом – «мертві душі»: сторонні люди у «свого» члена дільничної комісії отримують бюлетень, який записаний на, приміром, особу, яка вже п’ять років живе в Італії або з інших причин стовідсотково не прийде на дільницю – списки таких людей складають заздалегідь. Або – «проблеми» з електроенергією, коли під час «випадкових» відключень світла вкидають пачки правильно заповнених бюлетенів… Список таких альтернативних рішень для отримання голосів виборців чималий, та найгірше – досі актуальний.

Контролювати хід голосування на рівні з виконанням інших завдань з організації та проведення виборів – у компетенції членів виборчих комісій. У їхніх руках – забезпечити прозорий хід голосування або «заплющити очі» на пікантні прецеденти, що здатні кардинально змінити результати виборів.

Загалом виборча комісія – це незалежний орган (за задумкою і законом передусім – від представників державної влади та місцевого самоврядування), що організовує підготовку та проведення виборів.

Система виборчих комісій – трирівнева.
1. Центральна виборча комісія є постійно діючим державним органом. До її функцій належить оголошення початку виборів, складання календарного плану усіх заходів в межах виборчого процесу, контроль за законністю дій партій, кандидатів, встановлення форми виборчої документації, утворення територіальних комісій тощо.

2. Територіальні виборчі комісії (обласні, районні, міські, селищні та сільські виборчі комісії) – так само постійно діючий орган, є окремою юридичною особою.

3. Дільничні виборчі комісії не є юридичними особами, діють з моменту складання присяги членами комісії і припиняють роботу через п’ять днів після дня офіційного оприлюднення результатів виборів.

До компетенції міської виборчої комісії належить утворення виборчих округів, реєстрація кандидатів, виготовлення виборчих бюлетенів, розподіл і контроль коштів для проведення виборів, контроль передвиборчої агітації, утворення дільничних виборчих комісій.

Луцька міська виборча комісія до місцевих виборів 25 жовтня 2015 року пережила чергове кадрове переформатування. Завдяки електронному ресурсу, який створила громадянська мережа «Опора» (tvk.oporaua.org), «Комунальний патруль» вирішив з’ясувати репутацію людей, які на найближчих виборах будуть працювати в Луцькій ТВК.

Очолює комісію Леонід Будцев (1968 р. н.) – людина із багатолітнім виборчим досвідом, за професією – скромний вчитель образотворчого мистецтва. Для роботи в комісії Леоніда Євгеновича делегував Блок Петра Порошенка, хоча донині Будцев був креатурою «Нашої України». Від цієї політичної сили працював членом виборчої комісії на парламентських виборах у 2002 році, секретарем комісії – у 2007 році, заступником голови комісії на місцевих виборах у 2010 році та на позачергових виборах до Верховної Ради у 2014 році.

До речі, на минулорічних президентських виборах Будцев знову став «рядовим» членом комісії, представляючи кандидата Ольгу Богомолець (керівні посади розібрали представники кандидатів Тимошенко, Порошенка і Тягнибока).

Кар’єрна драбина у виборчих комісіях зрештою привела Будцева на посаду голови комісії. Цікаво, що на президентських виборах команда Порошенка делегувала у луцьку виборчу комісію іншого представника – Марію Парфенюк, багатолітню голову цієї ОВК та колишню висуванку Партії регіонів.

Дві інші ключові посади – заступник луцької виборчої комісії Оксана Костанда (1976 р. н.) та секретар – Інна Ніколайчук (1987 р. н.) посіли висуванці Радикальної партії Ляшка та «Народного фронту» відповідно. Досі жінки не мали досвіду роботи в окружних виборчих комісіях. Цікаво, що попередньо посаду секретаря комісії мав обійняти Тарас Федишин (1989 р. н.), проте він відмовився і «Народний фронт» змінив претендента. Явище – типове, адже обов’язки секретаря є найбільш відповідальними та затратними в часі, тому навпаки – буває вкрай рідко, коли обраний секретар лишається незмінним.

Як розповів у коментарі голова комісії Леонід Будцев, серед обраних членів – небагато тих, хто має досвід роботи в окружних комісіях і навіть – в дільничних.

«На першому засіданні я озвучував питання досвіду членів виборчої комісії. Одиниці мали подібний досвід і двоє працювали в дільничних комісіях. Але це не завадить роботі, впораємося. Зараз найнагальніше завдання – формування округів. Непросте завдання, бо округів – 42, а дільниць – 83 і ще кілька спеціальних. Не виходить навіть по дві дільниці на округ. Так і буде, що на деяких округах буде дві дільниці, на деяких – одна, а будуть і такі, де три»,  – зазначив Леонід Будцев.

Таку ж інформацію щодо досвіду членів луцької виборчої комісії можна отримати, звіряючись із архівом «ОПОРИ».
Загалом, із 18 членів луцької виборчої комісії з попереднім досвідом – шестеро членів та голова комісії. Тобто більш як 60% складу ТВК становлять нові люди.

Тамара Гейло (1956 р. н.) потрапила до виборчої комісії від місцевого осередку «Батьківщини». Вона неодноразово працювала з цією політичною силою: у 2007 році на парламентських виборах у Маневицькому окрузі і у 2010 році на луцькому окрузі під час президентських та місцевих виборів. Проте у 2012 році жінка, очевидно, змінила політичні симпатії і була представницею в луцькій комісії від «Нашої України». А на президентських виборах минулого року працювала від кандидата Володимира Саранова. Цікаво, що при цьому в 2013 році жінку включили до бюро луцького осередку «Батьківщини».

Ще одна представниця «Батьківщини» в луцькій комісії Світлана Герченова (1966 р. н.) також мала відповідний досвід роботи. На минулих президентських виборах жінка працювала на кандидата Зоряна Шкіряка.
Член ТВК Лідія Кубик (1952 р. н.) на місцевих виборах працюватиме від «Опозиційного блоку», а на парламентських виборах 2014 року була в команді партії Павла Лазаренка «Громада».

Уже другі вибори поспіль представником Партії зелених в комісії працюватиме Роман Мазурець (1985 р. н.). Щоправда, під час парламентських виборів він представляв партію у Володимир-Волинському окрузі, а наразі – у Луцькому.

Блок Петра Порошенка, очевидно, орієнтувався на підбір команди з досвідом. До слова, не особливо зважаючи на політичний окрас цього досвіду. Один із представників Блоку Роман Мулярчук (1985 р. н.) у 2014 році був членом луцької комісії від партії Королевської «Україна – вперед». Лілія Савонік (1971 р. н.) на цих виборах була представницею Партії пенсіонерів України.

Серед членів виборчої комісії – представник «Опозиційного боку» Віктор Артюхов (1950 р. н.), який відзначився на проміжних виборах до міської ради у 2013 році скандальною історією.

«Головою комісії виборчої дільниці № 19024 (що на просп. Грушевського, 1) було призначено представника Партії регіонів, пенсіонера Артюхова Віктора Григоровича, – розповів про випадок в публікації на сайті «Волинь Медіа» громадський активіст та довірена особа одного із кандидатів Михайло Шелеп. – Луцька міська виборча комісія, призначаючи його на цю важливу посаду, мотивувала своє рішення тим, що Артюхов В. Г. має значний досвід роботи на керівних посадах у виборчих комісіях. Хоча при тому майже всі відзначали, що представник Партії регіонів доволі конфліктна особа, і на попередніх виборах з ним не раз виникали проблемні ситуації (…) Пан Артюхов і цього разу запам’ятався скандалом. Так, спостерігачі від різних кандидатів помітили, що голова комісії неодноразово передавав одному із спостерігачів певні списки. Запідозривши у цих діях порушення закону, представники різних кандидатів підняли шум та почали вимагати їх припинення. Згодом виявилося, що голова комісії від ПР передавав знайомому спостерігачу списки з адресами виборців, які ще не проголосували. Спостерігач, отримавши ці відомості, виходив на вулицю та передавав їх телефоном у виборчий штаб. Для чого штабу знати, хто ще не проголосував? Можливо, для того, щоб нагадати виборцям, які взяли на себе певні «зобов’язання», про розрахунок?»

«Та далі було цікавіше. Віктору Артюхову набридла постійна увага спостерігачів, журналістів та довірених осіб і він вирішив їх провчити. Раптово посеред процесу голосування,що, нагадаю, відбувається безперервно, голова ДВК розпочав засідання комісії та запропонував ухвалити рішення про позбавлення права присутності в приміщенні для голосування довіреної особи кандидата. Члени дільничної комісії розгубилися, в результаті навіть «дружні» до голови представники технічних кандидатів не підтримали пропозицію регіонала. Потрібної кількості голосів питання не набрало, і голова комісії сів на своє місце. Таким чином, мало місце грубе порушення закону».

Загалом до луцької комісії потрапили представники дев’яти політичних сил. Найбільше представництво (по три людини) мають Блок Петра Порошенка, «Батьківщина» й «Опозиційний блок». Таку кількість членів цим політичним силам забезпечила наявність фракції у Верховній Раді (за правилами фракційні партії гарантовано отримують два місця в ТВК; інші партії, у тому числі – і фракційні, подають по одному кандидату, яких відбирають методом жеребкування до максимальної кількості членів).

По два члени мають Радикальна партія Ляшка та «Народний фронт», по одному – «Самопоміч», Європейська партія, «Зелені» та «Укроп».

Склад Луцької міської виборчої комісії:

1

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром