Волинські митники зупинили спробу ввезення в Україну небезпечних відходів

25 Липня 2019, 18:22
1474

Українське підприємство під виглядом пластику намагалось ввезти на митну територію України 2 фури (42 тонни) європейських побутових відходів, вміст яких становить загрозу довкіллю.

Вантаж, що відноситься до «жовтого переліку відходів» і потребує окремого письмового дозволу Міністерства екології України на його транскордонне переміщення, був зупинений волинськими митниками на посту «Ягодин». У подальшому викрити зловмисників вдалося під час оперативної співпраці з посадовими особами Служби безпеки України. Фальсифікації з кодами товарів, вчинені для несанкціонованого ввезення цього сміття, підтвердили результати лабораторних досліджень вмісту відходів, — повідомили у Волинській митниці.

На часі фури затримані у пункті пропуску, вирішується питання про  повернення цього товару відправнику та притягнення порушників міжнародного права до відповідальності.

Довідка

Дозвільні документи під час транспортування відходів із «жовтого списку» - вимога «Базельської конвенції про контроль за транскордонним переміщенням небезпечних відходів та їх видаленням» від 1989 року та Постанови Кабінету Міністрів України №1120 від 13 липня 2000 року. Зокрема, законодавство вимагає від перевізника подати дозвіл на транскордонне перевезення відходів, відомості про походження і склад відходів, протоколи їх аналізу, відомості про страхування небезпечного вантажу.

Контроль за вмістом вантажів здійснюють у форматі «Єдиного вікна на митниці», введеного у жовтні 2018 року для  оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України.  Для митного посту Ягодин - це перший випадок, свідчення високого рівня координації роботи державних контролюючих служб та приклад успішної протидії загрозам екологічного характеру.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром