Комунальники радять лучанам переходити на автономне опалення

24 Липня 2019, 21:02
2977

Представники ДКП «Луцьктепло» та департаменту ЖКГ міськради провели три виїзні зустрічі з мешканцями будинків, переконуючи їх перейти на автономне опалення замість споживання централізованих послуг.

Йдеться про частину мешканців вулиці Мамсурова та вулиці Ковпака, які підключені до мережі, термін експлуатації якої давно минув, мешканців 12 будинку на вулиці Галшки Гулевичівни, які споживають послугу з централізованого опалення від підвальної котельні, розташованої в їхньому будинку, та мешканців будинку на вулиці Тарасова, 41, які також підключені до підвальної котельні, – інформує Конкурент.

Проблема теплової мережі на вулиці Мамсурова полягає у тому, що травні 2019 року фондом державного майна продано об’єкт малої приватизації, територією якого проходить ця теплова мережа. Відповідно до договору купівлі-продажу, покупцю впродовж року заборонено припинення експлуатації мереж, однак цей рік швидко мине.

Перед ДКП «Луцьктепло» постає дилема: перенести та реконструювати трубопровід, вклавши в об’єкт, за попередніми оцінками, 0,5 млн грн, щоб продовжувати отримувати за цим об’єктом збитки близько 0,6 млн грн в рік, але зберегти своїх споживачів, або ж відмовитися від них. Шлях вирішення цієї проблеми запропонував департамент ЖКГ, який, розуміючи складність проблеми, дасть дозволи на встановлення індивідуального опалення мешканцям підключених до мережі будинків.

Такий варіант буде вигідний як мешканцям, так і «Луцьктепло», але не міській раді, адже фінансування виготовлення технічної документації та виконання проєктних робіт здійснюватиметься з бюджету міста.

Ще більш проблемними є наступні два об’єкти: підвальна котельня на вул. Галшки Гулевичівни, 12 та підвальна котельня на вул. Тарасова, 41. Суть проблеми полягає в тому, що експлуатація підвальних котелень законодавством заборонена, а котельню на вул. Тарасова, 41 ще й постійно підтоплює ґрунтовими водами. Відповідно, заборонено і здійснення модернізації чи капітальних ремонтів на таких об’єктах.

Разом з тим, заборонено ліквідацію джерела теплової енергії для споживачів без підключення їх до іншого джерела. Тому мешканцям житлових будинків запропоновано здійснити перехід на автономне опалення. На це Луцька міська рада дає дозвіл, якщо є колективне рішення 90 % мешканців будинку, підкріплене належним чином складеною заявою, а також виготовляє для цих будинків технічну документацію, звільняючи мешканців від «паперової тяганини».

Тепер слово за лучанами. Наступного тижня подібні бесіди відбудуться зі споживачами котельні на вул. Ціолковського, 17-а, яка є нерентабельною внаслідок відключення всіх промислових споживачів, та працює на два невеликі житлові будинки, та з мешканцями житлових будинків на вул. Крилова, 8 та 18, для яких підприємством купується теплова енергія від котельні Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.






Читайте також: Італійська фірма хоче встановлювати в Луцьку індивідуальні теплові пункти

Коментарі
25 Липня 2019, 02:47
Ключова фраза "Заборонена ліквідація джерела опалення для споживачів без підключення їх до іншого джерела."Натомість при цьому хочете, щоб люди добровільно написали відмову, взяли на себе всі витрати по закупівлі/монтажі автономного опалення, при цьому обіцяючи не брати "благодійних внесків" при виготовлені технічної документації.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром