У Луцьку модернізують очисні споруди та реконструюють частину центрального водогону

24 Липня 2019, 13:46
2226

Луцьк – серед перших міст в Україні, де за кошти Європейського інвестиційного банку модернізують очисні споруди.

У лютому 2019 року КП «Луцькводоканал» вийшов на завершальну стадію залучення інвестицій на модернізацію своїх обєктів, з яких найбільше коштів буде спрямовано на очисні споруди в Липлянах, – інформують на сайті Луцькради.

Майже 12 млн євроінвестицій, а це – близько 400 млн грн – буде спрямовано на передбачені заходи, серед яких – вкрай необхідна місту модернізація очисних споруд.

24 червня у Києві відбулася основна зустріч ряду міністерств України, Європейського банку та КП «Луцькводоканал». Під час зустрічі одразу запросили до Луцька технічних експертів для початку практичної роботи.

27 червня у Луцьку відбулась зустріч з технічними експертами, які є провідними фахівцями з країн Європейського союзу – Німеччини, Австрії, Португалії, Литви. Участь у зустрічі взяли перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад, директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, експерти, які представляють французьку компанію SAFEGE, і надаватимуть технічний супровід та здійснюватимуть ряд підготовчих заходів. Процес підготовки, виготовлення технічної документації та всіх запланованих заходів не перевищуватиме 10 місяців, далі почнеться активна фаза реалізації проекту.

Його головна мета – захист довкілля завдяки модернізації очисних споруд. Також модернізація оптимізує потужність очисних, забезпечить якісний та сучасний рівень очищення стічних вод. Проект покликаний захистити навколишнє середовище, що є важливим кроком для збереження екології Волині. В рамках проекту також передбачається реконструкція частини центрального водогону Луцька, запровадження ряду енергозберігаючих технологій.

Варто зауважити, що Луцьк і Рівне – перші міста в Україні серед 22 міст-претендентів, які залучили технічну підтримку з боку Європейського інвестиційного банку.

«Робота над проектом розпочалася в 2016 році і дуже приємно, що Луцьк знову в лідерах по залученню європейських інвестицій. Всім відомо, що ситуація на очисних уже багато років потребувала вирішення і єдиним варіантом для реконструкції очисних було саме залучення інвестицій, адже передбачена сума непосильна як для міського, так і для державного бюджету. Тому запланований проект – дійсно велике досягнення для нашого міста. Це означає, що Луцьк користується довірою серед європейських партнерів, а наші фахівці працюють із дотриманням міжнародних стандартів», – зауважив Григорій Недопад.

За словами заступника директора з маркетингу та управління інвестиційною діяльністю КП «Луцькводоканал» Анатолія Марчука, представники Європейського інвестиційного банку та компанії SAFEGE ознайомилися з діяльністю Луцького підприємства, обговорили план дій, узгодили технічні моменти і уже працюють над першочерговими заходами.

Вже за перші дні роботи варто відзначити високий кваліфікаційний рівень технічних експертів. Результатом їхньої роботи стане підготовка технічного завдання, подання плану закупівель, а також повний контроль за реалізацією проекту. Зі слів технічних експертів, для Європейського інвестиційного банку головна мета проекту – поліпшення екології та користь для людей.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром