У центрі Луцька всіх охочих обстежували на гепатит

24 Липня 2019, 10:50
скріншот із відео 1897
скріншот із відео

У Луцьку на Театральному майдані 80 людей безплатно обстежилися на вірусні гепатити за допомогою експрес-тестів. У шістьох з них виявили гепатит С.

Про це розповів журналістам UA: Волинь завідувач відділу обласного центру громадського здоров’я Сергій Левчук.

Акцію до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом організував обласний центр громадського здоров’я спільно з обласною інфекційною лікарнею, обласним центром профілактики та боротьби зі СНІДом та за підтримки благодійних фондів і громадських організацій. Кожен охочий міг перевіритись та за 5-10 хвилин отримати результат.

«Може бути і пів року латентний період, а потім з’являються симптому і діагностується гепатит. А де людина його отримала, чи в стоматолога чи в лікарні, важко визначити», – каже Сергій Левчук, завідувач відділу обласного центру громадського здоров’я.

Він додає, що часто ці гепатити проходять безсимптомно на перших стадіях, а згодом хвороба може перерости у такі хронічні проблеми як цироз печінки, онкологію, карциному печінки.

В Україні новонародженим в перші дні життя роблять вакцинацію від гепатиту В. Важливо, аби батьки не відмовлялися від цих щеплень, -- каже сімейна лікарка Мар’яна Дмитрук.

«Це дозволяє вберегти дитину від передачі цього вірусу від матері, якщо вона можливо інфікована, а також близьких членів сім’ї. З 2002-го року в Україні було введене таке обов’язкове щеплення від гепатиту B. Вакцинація для дітей безкоштовна. Вона складається із трьох доз. Ризик ускладнень є мінімальний», – переконує вона.

Для дорослих, які народилися раніше 2002-го року, і хочуть вакцинуватися, потрібно самостійно придбати вакцину, говорить Мар’яна Дмитрук.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024