У селі під Луцьком загинули бджоли

23 Липня 2019, 14:21
скріншот із відео 3197
скріншот із відео

У селі Романів Луцького району в фермера загинули бджоли.

Про це йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

Житель села Романів Луцького району Іван Войчук кілька років утримує пасіку. Після того, як місцеве сільгосптовариство покропило поля соняшника пестицидами, – у нього почали гинути бджоли, - переконує він.

«Я 19-го вийшов до бджіл, вийшов і під кожним вуликом – підмор бджіл. Рахую, що це причина, що 500 метрів цвіте соняшник. ТзОВ «Романів» покропили і мене не попередили. Всіх попередили, а мене не попередили», – каже він.

Войчук додає, що це вже 2-й випадок за останні 3 роки. Один із керівників місцевого сільгосптовариства Віталій Заремба не заперечує, що кропили технічну культуру засобами догляду рослин. Це було ще до цвітіння, каже він.

«Обробіток проводився 4 липня. Тоді цвіту не було зовсім. Була фаза розвитку соняшнику – зірочка. Тоді бджола не могла літати. Цьому передувала відповідна робота, яка проводиться агрономічною службою. Попереджається сільська рада і всі пасічники, які працюють на цій територія і де бджоли можуть долетіти до цього поля. І цей заявник попереджувався через його дружину в тому числі», – переконує Заремба.

Після скарги до управління Держспоживслужби, яку написав 19 липня, була створена спеціальна комісія, розповідає Іван Войчук.

«Створена комісія у складі сільради, ветлікаря, ветлікарів районної лікарні та представників Держспоживслужби. Вони відібрали аналізи бджіл, і аналіз соняшника», – каже він.

Про роботу комісії розповіла фахівець Держпродспоживслужби Світлана Климчук.

«Виїхали на поле, де були відібрані зразочки соняшнику на встановлення фітосанітарного стану. Був відібраний падіж бджіл на встановлення інфекційних хвороб також на залишки пестицидів. Бджоли будуть перевірятися у ветеринарній лабораторії м. Луцька на встановлення хвороб», – пояснює вона.

Світлана Климук розповіла, що за результатами Державної фітосанітарної експертизи у рослинах соняшника виявлено попелицю та інші хвороби. Це свідчить про те, каже вона, що протягом останніх двох тижнів обробіток рослин не проводився. Відповідно пестициди не могли бути причиною загибелі бджіл. Аналізу бджіл ветеринарною службою триває. Його результати стануть відомі згодом.

Читайте також: У Луцьку відбудуться громадські слухання щодо смороду у місті

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39