Дайджест порушень від ОПОРИ на Волині

21 Липня 2019, 17:00
Фото ілюстративне 1955
Фото ілюстративне

Станом на 13:50 спостерігачі ОПОРИ на Волині продовжують виявляти факти порушень на дільницях – перенесення дільниць в інші кабінети, роботу з бюлетенями та списку виборців з боку одного члена комісії, відсутність протоколів засідання тощо.

Зокрема, на дільниці №071052 (ОВО №22), яка знаходиться у Луцькому кооперативному коледжі, зі списком виборців та бюлетенями працював один член комісії. Спостерігач ОПОРИ зробив зауваження щодо таких дій.

Відповідно до частини 3 статті 85 Закону України «Про вибори народних депутатів України», при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред'явлення виборцем одного з документів, зазначених відповідно у частинах четвертій, п'ятій чи шостій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначених місцях на контрольних талонах виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному окрузі та в одномандатному окрузі вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

На дільниці № 071100 (ОВО №22), де міститься Луцький клінічний пологовий будинок, спостерігач о 12:15 не змогла ознайомитися із протоколами ранішнього засідання та про підрахунок голосів. За словами голови комісії, протокол у неї є, але «незакінчений» . Окрім того, попри те, що на сайті ЦВК як адреса дільниці вказаний кабінет №24, насправді голосування відбувається у приміщення на третьому поверсі, де взагалі немає номера на дверях.

Відповідно частини5 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України» приміщення для голосування на спеціальній виборчій дільниці повинно мати відкритий доступ для членів виборчої комісії, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації. Керівники закладів, установ зобов'язані забезпечити безперешкодний доступ членів виборчих комісій, виборців, включених до списку виборців цієї виборчої дільниці, кандидатів у депутати, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій, офіційних спостерігачів та представників засобів масової інформації до приміщення для голосування.

На дільниці №070468 у селі Конюхи Локачинського району не виявилося протоколу ранкового засідання.

Відповідно до частини 6 статті 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України», голова дільничної виборчої комісії відкриває сейф (металеву шафу) з виборчими бюлетенями і на підставі витягу із протоколу окружної виборчої комісії про передачу виборчих бюлетенів дільничній виборчій комісії або акта (актів), зазначеного у частині дванадцятій статті 82 цього Закону, оголошує кількість виборчих бюлетенів, отриманих дільничною виборчою комісією окремо по загальнодержавному та одномандатному округу. Ця кількість вноситься секретарем виборчої комісії до відповідного протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а також фіксується у протоколі засідання комісії.

Зауважимо також, що стала відома причина нестачі на дільниці №070501 у селі Рованці Луцького району (округ №20). За попередніми списками виборців тут була середня дільниця, однак за уточненими вийшло більше 1,5 тисячі виборів. Тож фактично це велика дільниця, але матеріально-технічне забезпечення вони отримали ще відповідно до норм для середньої дільниці.

Читайте також: Виборча комісія у Луцьку «забула» вести протоколи на ранковому засіданні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром