Як «розвивається» судова справа щодо вбитих лосів на Волині

11 Липня 2019, 12:03
3932

У Любешівському районному суді розглянули справу щодо браконьєрів, які вбили двох лосів на території Національного природного парку «Прип’ять – Стохід». Проте на судовому засіданні нічого не вирішили.

Засідання відбулося 10 липня і тривало з 14:15 до 18:30. Проте до зали засідання «дійшли» не всі фігуранти в справі, а тільки п’ятеро. Серед присутніх були Іван Будько, Юрій Матюк, Анатолій Демих, Юрій Демих та Віктор Демих.

Про те, що у браконьєрстві «замішані» й інші лиця не став спростовувати й захисник обвинувачуваної сторони Сергій Хвесик.

«Якщо ми зараз будемо виходити з суду, це ж не означає, що ми всі – обвинувачені. Я не можу вам дати відповідь на це питання ствердно чи заперечувати. Хоча я, як сторона захисту, настоюю на тому, що не всі особи, які там були, встановлені. На моє переконання, при умілій організації правоохоронних органів, не було б запитань. Я теж в сторони обвинувачення запитую: чому не всі люди були встановлені?» – каже адвокат.

Нагадаємо, в ніч з 17 на 18 вересня 2017 року в одній з автівок лісівники знайшли 15 мішків з м’ясом і голову вбитої тварини. За словами мисливствознавця Любешівського лісомисливського господарства Андрія Масюка, самець важив приблизно 400 кілограм (а це більше, ніж 200 кілограм м’яса), а самка, очевидно, була молода, віком 1,5 – 2 роки, бо з неї зловмисники отримали більше центнера м’яса.

Як розповів голова Любешівської районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Петро Абрамович, у ніч, коли трапився інцидент до нього подзвонив мисливцезнавець Андрій Масюк біля 02:00 ночі, який розповів про випадок браконьєрства.

«Сказав, що потрібно, аби я приїхав машиною з причепом, щоб завезти мішки в морозильну камеру Державного лісгоспу. Ми забрали речові докази, завезли у відділок поліції, де їх опечатали та поставили пломби, далі завезли у холодильну камеру, де їх зберігають.

Через день після інциденту разом із працівниками Національного парку та поліції ми поїхали на місце події, що знаходиться поблизу урочища «Бучинська дача». Коли дібралися до місця події, побачили широкий дуб, навколо якого була накрита поляна. 15 метрів звідти ми знайшли залишки тушки та нутрощі. Дерева були обстріляні, видно, що по тваринах стріляли з великих набоїв», – зазначив Абрамович.

Начальник Любешівського відділу Маневицької місцевої прокуратури Василь Федчик зауважив, що стаття за це правопорушення передбачає штраф від 3400 гривень до 6800 гривень або позбавлення волі до 5 років.

За словами прокурора, судова тяганина триває через те, що довелося провести багато слідчих дій, адже особи не визнають свою вину. На суді обвинувачені спростовували звинувачення.

Власник машини, в якій перевозили тушки тварин, Іван Будько стверджує, що не знає, як тіла лосів потрапили до нього в машину. Щодо речей, які знайшли в автомобілі (сокира, джинсові шорти, пристрій для точіння сокири), нікому з обвинувачених вони не знайомі.

Обвинувачений Юрій Матюк розповів на суді, що має проблеми з зором.

Прокурор: Навіщо Ви тоді тримаєте рушницю?

Матюк: Хочу передати сину.

Прокурор: Навіщо робили дозвіл на полювання?

Матюк: Робив раніше.

Також на суді показували кілька слідчих експериментів за участю свідків, які розповіли про події резонансного для району вечора.

Зрештою після тривалого засідання суддя вирішив продовжити слухання 19 липня. Тим часом справа, яку могли розглянути за місяці, лежить в суді понад півтора року і коли завершать її розгляд - невідомо.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром